Gevolgen van deal met CNH

Oostenrijkse fabrikant Biso moet deuren sluiten

13 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het bedrijf Biso Schrattenecker uit Innkreis, Oostenrijk, heeft op 6 juli faillissement aangevraagd. Dat valt op internet te lezen. Het bedrijf heeft vier hoofdvestigingen. Naast Oostenrijk één in Roemenië en drie in Slowakije. Biso bouwt maaiborden en aanverwante artikelen voor maaidorsers. Daarnaast is het in deze landen  actief als dealer van New Holland. Die samenwerking lijkt het bedrijf fataal te zijn geworden.

Een deal met  Case New Holland is Biso fataal geworden

In totaal heeft Biso Schrattenecker 340 mensen in dienst. 84 daarvan zijn werkzaam in Oostenrijk, verdeeld over twee vestigingen. Het familiebedrijf van de familie Schrattenecker bestaat al sinds 1978, maar laat nu een schuld van 55 miljoen euro achter. Dat schrijft het Oostenrijkse Kurier.

Het faillissement is direct gerelateerd aan een deal die het bedrijf sloot met het moederbedrijf van Case New Holland; CNH Global NV. In 2011 werd een deal met dit bedrijf gesloten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. CNH zou opdraaien voor 70 procent van de ontwikkelingskosten. In ruil daarvoor kreeg het een aandeel van het intellectueel eigendom.

CNH droeg echter niet haar deel van de kosten. Hierover werd uiteindelijk een overeenkomst bereikt, toen werd besloten dat CNH de schuld goed zou maken met de levering van nieuwe machines. Echter, in 2013 trad opnieuw een meningsverschil op. Dit resulteerde in een leveringsstop voor New Holland machines aan Biso.

Tussen 2008 en 2011 behaalde het bedrijf een omzet van 10 miljoen euro met de verkoop van New Holland trekkers en machines in Oostenrijk. In 2013 en 2014 zou dit naar verwachting stijgen tot 15 miljoen euro. Echter, door de leverstop kelderde de omzet naar 7 miljoen euro. Ook dit jaar wordt door CNH de leveringsstop herhaald, wat het bedrijf nu opbreekt.

De totale schuld van het bedrijf wordt geraamd op 55,6 miljoen euro, verspreid over vijf banken. De marktwaarde van Biso wordt geschat op 19 miljoen euro en de persoonlijke bezittingen op 9,86 miljoen. Het bedrijf wil nu graag verder met de verkoop van haar eigen producten in het buitenland. Daarvoor moet het contract met CNH beëindigd worden. Biso verwacht een omzet te kunnen draaien van 12 miljoen euro per jaar.

Het aantal werknemers in Oostenrijk zal naar verwachting flink afnemen, tot ongeveer 20 personen. De productiefaciliteit in Slowakije blijft volledig behouden, om juist meer te kunnen produceren. Het aantal vestigingen in Roemenië neemt naar verwachting af van zeven naar drie tot vier. De verkooplocaties in Slowakije en Tsjechië worden afgestoten. Oogstmaand juli is zeer belangrijk voor Biso. Dan zal blijken hoe het bedrijf verder zal gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden