Lichtpuntje in het VK

Europese trekkermarkt krabbelt langzaam op

13 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De handel in nieuwe tractoren op de Europese markt krabbelt langzaam op. In het Verenigd Koninkrijk is het meest positieve nieuws te melden. Na maanden van cijfers in de min werd afgelopen maand voor het eerst weer een klein plusje geboekt. In Frankrijk blijft de handel mager, maar krabbelt het langzaam op. Duitsland blijft een rots in de branding. Echter, de trend daar verloopt juist averechts.

Fabrikanten likken hun wonden na een dramatisch jaar

De verkoop van nieuwe tractoren is vaak een goede graadmeter die laat zien hoeveel vertrouwen ondernemers hebben in de toekomst. Traditioneel is Frankrijk de grootste markt voor nieuwe trekkers. Echter, vorig jaar nam Duitsland dat stokje over. De markt in Frankrijk kelderde toen naar een dramatisch laag niveau. Fabrikanten zijn bezig hun wonden te likken en proberen te verkoop enigszins in de benen te houden. Dat valt in het ene land meer mee dan in het andere.

In Frankrijk wisten mechanisatiebedrijven de daling iets terug te dringen. Over het tweede kwartaal werden 6,5 procent minder nieuwe trekkers verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Dat meldt brancheorganisatie Axema. De categorie 50 pk plus is goed voor 70 procent van alle verkopen. Daar daalde de verkoop ruim 10 procent. Bij smalspoortrekkers daalde de verkoop 0,8 procent. De compacts boekte een plus van 4,8 procent.

Over de afgelopen maand wisten alle categorieën een plus te boeken. De standaard sector 4,5 procent.  Voor het oogstseizoen proberen dealers nog snel van hun handel af te raken en willen boeren met een nieuwe trekker de oogst in. Axema schat dat de verkoop dit jaar weer in de min eindigt, maar minder dramatisch t.o.v. de 22,5 procent die vorig jaar werd genoteerd.

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn ze net klaar met het noteren van een plus in juni. Dat meldt de Agricultural Engineers Association. 1.198 nieuwe trekkers werden op het eiland verkocht. Een stijging van 4,7 procent t.o.v. 2014. Dat is voor het eerst sinds vorig jaar augustus. In de voorgaande negen maanden werd een min genoteerd vergeleken met vorig jaar. De plus komt als een doekje voor het bloeden. In mei werd namelijk nog de grootste daling ooit genoteerd. 33 procent minder verkocht. In februari was dat al 28 procent, in november 25 procent en oktober 22 procent.

Over de eerste zes maanden van 2015 is de Britse markt 14,1 procent gedaald – vergeleken met vorig jaar – tot 5.964 stuks. In de tweede helft moet dus nog veel worden goedgemaakt voor dealers en fabrikanten. Opvallend is dat het gemiddeld vermogen tijdens het tweede kwartaal bijna 10 procent afnam. Over de eerste zes maanden wordt echter nog een stijging van 1,8 procent genoteerd.

Duitsland moet het ondertussen doen voor de trekkerfabrikanten. Daar staat de verkoop nog redelijk stevig, al zakte de verkoop wel wat in. In plaats van een kleine opleving voor de oogst zakt hij daar juist in. Gedurende de afgelopen 3 maanden werden 8.106 nieuwe trekkers aan de man gebracht. Echter, de verkoop zakte wel af. Van 3.223 stuks in april tot 2.516 in juni.

Fendt blijft de onbetwiste nummer één in het thuisland. Maar, John Deere zit er kort op met vergelijkbare aantallen. Ondertussen zijn het vooral Claas, Deutz-Fahr en Case IH/Steyr die het wat betreft de lagere regionen uitvechten.

En hoe gaat het in ons kikkerlandje? Daar zijn de verkoopcijfers minder indrukwekkend. De laatste cijfers stammen van mei. Toen werden 230 nieuwe trekkers geregistreerd. Een dieptepunt over de afgelopen tien jaar. Bij de compacts gaat het iets beter, maar niet veel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden