App voor verliesmeting

App weet hoeveel euro achter de combine ligt

15 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Met de graanoogst voor de deur – of reeds gestart – komt het Duitse Feiffer Consult met een nuttige app: Feiffer Grain. Deze app, geschikt voor zowel Apple als Android toestellen, berekent accuraat hoeveel je dorsverliezen bedragen. Zowel het aantal kilo’s als de financiële opbrengst zijn direct af te lezen. Daarvoor heb je wel een speciale opvangbak nodig.

De app is gratis gebruiken maar een speciale opvangbak wordt aangeraden

Om accuraat te kunnen bepalen hoeveel het verlies bedraagt heb je een speciale opvangbak nodig, die Feiffer ook levert. Die opvangbak leg je handmatig in het gewas of aan de achterzijde, na het dorsgedeelte en voor de stroverspreiding. Optioneel gebeurt dat automatisch vanuit de cabine.

De hoeveelheid verliezen zijn ruwweg af te lezen of – met behulp van een weegschaal – accuraat te bepalen. Die gegevens voer je in de app in. Het gaat om het aantal korrels, het DKG en de hoeveelheid kilo’s. De app verviervoudigd dit en geeft direct aan hoeveel kilo over de volle werkbreedte wordt verloren. Ook het verlies in euro’s per hectare wordt gecalculeerd.

De app en verliesmeting werken in alle dorsgewassen als graan, maïs en bonen. De app zelf kun je voor Android en iOS gratis downloaden. De verliescalculator kun je altijd gebruiken. Ook wanneer je zelf verliezen verzameld. De opvangbak verkoopt Feiffer 97 euro. Inclusief een zakweegschaal is dat 128 euro. Wil je een automatische opvangbak, die je op afstand kan laten vallen vanuit de combine, dan moet je – schrik niet – 459 euro neertellen.

De app is overzichtelijk en op dit moment helaas alleen in het Duits beschikbaar. Echter, een Engelse en Franse versie zijn onderweg. Wel zeer irritant is dat je getallen niet direct in kunt typen, maar alleen via scrollen.


In de app voer je handmatig alle gegevens in om het verlies in kilo's per hectare en euro's per hectare te berekenen. Helaas is alles in het Duits en kun je de getallen niet intypen.


Onderaan de streep zie je direct de verliezen. Zo kun je zien wat er blijft liggen en beoordelen wat acceptabel is. De app is gratis te downloaden. Een opvangbak is nodig om accuraat de hoeveelheid in korrels of grammen te bepalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden