Bij smalspoortrekkers

CEMA pleit voor uitstel emissienormen

27 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Trekkers tot minimaal 56 kW (76 pk) moeten vanaf halverwege 2017 verplicht voldoen aan de Stage 4 emissie eisen in Europa. Dat is inclusief de uitloopperiode van oude motoren en techniek. De categorie trekkers die hieronder zit qua vermogen – tussen 50 en 76 pk – mag die stap overslaan. Het gaat dan om smalspoortrekkers en compacts. Het gevolg is dat deze klasse in 2019 direct aan Stage 5 moet voldoen, een jaar voor dat bij andere klasse het geval is. Dat is onhaalbaar, meent Cema.

Smalspoor
trekkers moeten vanaf 2019 aan Stage 5 voldoen. Cema pleit voor 1 jaar uitstel

Het is voor smalspoortrekkers moeilijker om aan nieuwe emissienormen te voldoen. De trekkers zijn compact en smal gebouwd, waardoor het moeilijk is een katalysator of andere apparatuur op te bouwen die helpen de motor minder uit te laten stoten. Bovendien worden minder aantallen verkocht, wat de ontwikkelingskosten hoger doet uitkomen. De Europese commissie oordeelde daarom dat de klasse 37 – 56 kW (50 – 76 pk) stage 4 over mocht slaan.

Volgens Cema, de brancheorganisatie voor Europese landbouwmechanisatiefabrikanten, is die abrupte overstap eerder een nadeel dan een voordeel. Het pleit voor extra tijd om nieuwe techniek te ontwikkelen. Het pleit daarom alsnog voor een overgangsperiode, speciaal voor de kleine trekkers.

Cema laat in een nieuwsbericht weten dat het trekkerfabrikanten niet lukt om binnen nu en 2019 met trekkers op de markt te komen die aan Stage 5 voldoen. Het pleit daarom voor dezelfde deadline als bij grotere trekkers. Die datum – 1 januari 2020 – geldt ook voor andere (landbouw)voertuigen die zich niet regelmatig op de weg bevinden. De zogenaamde Non-Road Mobile Machinery (NRMM).

EU lidstaten hebben tot het einde van deze maand om een reactie in te dienen bij de Europese commissie wat betreft de emissienormen voor smalspoortrekkers. Cema hoopt dat hun standpunt door de lidstaten wordt ondersteunt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden