Lichaamscondititie bepalen

Bayer app helpt bij het scoren van melkkoeien

29 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Bayer introduceert een app voor melkveehouders en dierenartsen die moet helpen bij het 'scoren' van melkkoeien. De lichaamsconditiescore wel te verstaan. Door dit via een app te identificeren wordt het proces volgens Bayer vereenvoudigd en gestandaardiseerd. Door aan de lichaamsconditie een score te koppelen kan vroegtijdig een stofwisselingsstoornis worden geïdentificeerd. Delaval gaat nog een stap verder en kan koeien automatisch laten scannen.

Door een lichaams-conditiescore vast te stellen kan vroegtijdig een stofwisselings-stoornis worden gedetecteert

Volgens Dominique Gevaert – marketing manager bij Bayer –heeft iedere melkveehouder wel koeien die te vet of te mager zijn volgens hun droogstaande of melkgevende status. ‘Dat kan leiden tot een lagere melkproductie, verminderde vruchtbaarheid of gezondheidsproblemen.’ Om dit vroegtijdig te registeren wordt door melkveehouders en dierenartsen de lichaamsconditiescore bepaalt. De Bayer app moet hier hulp bij gaan bieden.

De BCS Cowdition app is ontwikkeld door Bayer en het Fraunhofer Instituut voor toegepaste technologie uit Duitsland. Bayer koppelt aan het gebruik van de app haar middel Catosol Metabol, dat stofwisselingsstoornissen tegen moet gaan. De app is gratis te downloaden in de App store en Google Play store.

Waarbij je voor de Bayer app nog handmatig aan het werk moet gaan wil Delaval het nog gemakkelijker maken. Zij bieden een geautomatiseerd bodycondititiescore systeem aan op hun melkrobot. Iedere koe wordt dan bij elke melkbeurt gescand. Volgens Delaval is het belangrijk om consistent metingen uit te voeren en op verschillende tijdstippen in de lactatiecyclus.

Het bepalen van een score per dier is misschien een handige toevoeging in het arsenaal van de melkveehouder maar – in een Nederlandse situatie – ziet de melkveehouder waarschijnlijk net zo snel of sneller hoe gezond een koe is voor zijn app of systeem dat doet. De app van Bayer werkt goed voor incidenteel gebruik, wanneer je de situatie niet vertrouwt. Hecht je waarde aan een constante meting dan de camera van Delaval superieur. Echter, die komt uiteraard met een prijs.


In de Bayer Cowdition app maak je een foto van het dier. De app helpt je bepalen een score vast te stellen.


De score kun je als melkveehouder of dierenarts bijhouden. Vooral handig voor incidenteel gebruik. De app is gratis te gebruiken.


Delaval gaat nog een stapje verder. Een camera scant iedere koe en bepaalt zo iedere keer dat zij gemolken wordt de BCS. Volgens de fabrikant is een constante meting vereist voor betrouwbaar resultaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boer piet 31 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10864963/Bayer-app-helpt-bij-het-scoren-van-melkkoeien]Bayer app helpt bij het scoren van melkkoeien[/url]
We hebben te veel koeien gehad met een score van 1 en minder in het verleden, dankzij BAYER. Die ellende zit mij nog steeds dwars.
laat BAYER die app maar ergens anders in steken
stelletje kloothommels zijn het die aan mij geen cent meer verdienen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden