Omzet daalt een kwart

Kwartaalcijfers Agco krijgen flinke klappen

30 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Uit de kwartaalcijfers van machineconcern Agco – die dinsdag bekend zijn gemaakt – blijkt dat de omzet een flinke klap te verduren heeft gehad. Ten opzichte van vorig jaar daalt die met net geen 25 procent. In het tweede kwartaal werd 2,1 miljard dollar netto omzet behaald. In dezelfde periode vorig jaar was dat 2,8 miljard. De netto verkoop zakte met bijna 11 procent terug.

25

procent

minder omzet in de eerste helft 2015

Ook over de eerste zes maanden van dit jaar laat Agco’s omzet een vergelijkbare terugval zien. Een netto omzet van 3,8 miljard dollar betekent 25,8 procent minder dan in de eerste zes maanden van 2014. De netto verkoop over het eerste halfjaar komt dan op 13 procent. Het inkomen per aandeel komt neer op 1,55 dollar. Vorig jaar was dat 2,79 dollar.

Om de kosten te drukken heeft Agco de voorrad in het tweede kwartaal met 245 miljoen dollar gedrukt. Op hetzelfde koersniveau is dat eenzelfde bedrag als in 2014. De kosten komen 7,3 procent beneden het 2014 niveau uit.

‘Onze financiële resultaten over het twee kwartaal laten duidelijk zien dat de vraag wereldwijd zwak is en de wisselkoersen ongunstig’, laat directeur Martin Richenhagen weten. ‘De cijfers laten wel het succes zien van onze kostenverlaging en in de voorraad. Omdat voor elkaar te krijgen is het aantal productie uren met 22 procent verlaagd in juni van dit jaar, ten opzichte van juni 2014. Door een kostenverlaging zijn de overheadkosten per fabriek verlaagd. De verkoop- en administratiekosten zijn in vergelijking met vorig jaar afgenomen.

In West Europa verkocht Agco tijdens het eerste half jaar 8 procent minder trekkers en 15 procent minder combines. De daling bij trekkers is in Zuid Amerika met 19 procent het hoogste. Bij de maaidorsers is dat – met 37 procent – in Noord Amerika het geval. De totale verkoop in de EAME regio (Europa, Afrika, Midden Oosten) ligt in het tweede kwartaal 9,3 procent lager. De omzet over het eerste half jaar daalde 93,9 miljoen dollar ten opzichte van 2014.

‘In West Europa zijn de marges bij melkveehouders klein en lage gewasprijzen voor akkerbouwers zorgde ervoor dat de vraag naar machines afnam’, licht Richenhagen toe. ‘Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Finland werden minder machines verkocht. Toch blijft het perspectief voor de lange termijn positief.’ Naast weinig vraag zorgen ook de ongunstige koersen voor een verlaagde omzet.

In Noord Amerika daalde de verkoop flink, met 20,5 procent over het eerste halfjaar. Goed voor 75,5 miljoen dollar minder omzet. Dat is vooral te danken aan het feit dat akkerbouwers minder in grote trekkers, veldspuiten en de productbewaring investeren. Wel werden iets meer hooibouwwerktuigen verkocht. Zuid Amerika laat een vergelijkbaar resultaat zien. Echter, daar zakte de verkoop met 14,3 procent terug.

Voor heel 2015 schat Agco in dat de verkoop met 19 tot 21 procent terug zal lopen op een niveau van 7,7 tot 7,9 miljard dollar wereldwijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden