Nu nog aanpak voor ammoniak

Oplossing voor schade door boeren van koe

7 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Fosfaat mag in Nederland door melkkoeien al niet meer zonder rechten geproduceerd worden, maar ook ammoniak brengt problemen met zich mee. Uitbreiden van een bedrijf mag alleen met oog voor ammoniak. Tegelijkertijd ziet het er naar uit dat er een wondermiddel gevonden is om de methaanuitstoot van koeien te minderen. 

Uitbreiding door maatregelen tegen ammoniak

De nieuwe melkveewet staat uitbreiding van de veestapel alleen nog toe wanneer er maatregelen voor ammoniak genomen worden. Geen makkelijke opgave, want het meten van de ammoniakuitstoot gebeurt alleen nog maar aan de hand van berekeningen en met name in de gebieden die te maken hebben met de PAS zet ammoniak bedrijven op slot.

Voor Agrifirm, Anders Beton, GEA Farm, Vetvice en Wageningen reden om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar speciale roosters en luchtwassers maar ook naar het ontstaan van ammoniak. De bedrijven hopen door meer kennis te vergaren over het onderwerp ook beter te kunnen helpen bij het terugdringen van de uitstoot van ammoniak. Iets wat in verlengde melkveehouders weer ruimte tot groei kan geven. 

Hierbij houden de bedrijven er rekening mee dat oplossingen betaalbaar en praktisch moeten zijn en bijdrage aan een financieel gezonde bedrijfsvoering. Bij een andere product van koeien worden ondertussen goede resultaten geboekt door iets aan het voer toe te voegen. Het gaat hier om de uitstoot van methaan, een gas wat gelinkt wordt aan opwarming van de aarde. 

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) produceert de veehouderij 44 procent van de wereldwijde methaanuitstoot. Een koe boert en ademt naar schatting 450 tot 550 gram gas per dag uit. 

Het Nederlandse DSM ontwikkelde 3-Nitrooxypropanol (3NOP). Het middel kan aan het voer toegevoegd worden en heeft bewezen de productie van methaan met 30 procent terug te dringen, zo onderzocht de Amerikaanse universiteit Penn State. 

30

procent

minder methaan door middel DSM

Het is niet het eerste middel wat claimt de productie van methaan te remmen, maar wel het eerste middel wat geen nadelige bijwerkingen lijkt te hebben. Waaronder diergezondheid, voedselveiligheid en nadelen voor het milieu. Na het succes in het onderzoek moet het voedingssupplement nog langs diverse instanties voor goedkeuring. 

Maar de echte uitdaging zijn volgens de onderzoekers de melkveehouders. Als die geen meerwaarde zien, maar het ze wel meer geld kost gebruiken ze het niet. Maar hier is rekening mee gehouden. Zo blijkt 3NOP ervoor te zorgen dat melkkoeien beter op gewicht blijven, zonder de melkproductie te beïnvloeden. 'Het middel kan daardoor een positief effect hebben op de vruchtbaarheid en resulteren in meer melk aan het begin van de lactatie. Het zijn argumenten die melkveehouders over de streep kunnen trekken.' 

Hier ligt ook de uitdaging voor de Nederlandse spelers die zich met ammoniak bezig gaan houden. Elke oplossing om de uitstoot van ammoniak te minderen moet in dit scenario ook daadwerkelijk voor uitbreidingsruimte of andere voordelen gaan zorgen.  

  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden