14% hogere opbrengst

Simpel rijpadensysteem levert meeropbrengst

12 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Steeds meer boeren in Europa besluiten over te stappen op een rijpadensysteem, om met grote machines een kleinere oppervlakte grond vast te rijden. Dat moet de opbrengsten ten goede komen. Met een relatief simpel systeem is het in Polen gelukt de gemiddelde opbrengst met 14 procent te verhogen. Daarvoor wordt met een vaste werkbreedte van 9 meter gewerkt.

14

procent

nam de gemiddelde opbrengst in 2 jaar toe

De Rolman Farm in het Noordoosten van Polen beboert 750 hectare  zand- en kleigrond. Daarop worden tarwe, gerst, triticale en koolzaad geteeld. Eigenaar Tadeusz NiesiobÄ™dzki kwam in Australië in aanraking met Controlled Traffic Farming (CTF), zoals het wordt genoemd. Hij raakte enthousiast. De spoorbreedte van trekkers en machines werd gewijzigd en GPS aangeschaft. Dat leverde direct voordelen op, schrijft CTF Europe.

Vader en zoon Niesiobędzki berekende dat met hun oude systeem 72 procent van het land werd bereden. Verschillende bewerkingen gebeurde kruislings of er werd niet nauwkeurig gewerkt. Met behulp van vaste rijpaden en GPS is dat teruggebracht tot 15 procent. Daardoor steeg de gemiddelde opbrengst met 14 procent over alle gewassen. Dat gebeurde in twee jaar tijd. Bijkomend voordeel is de hogere capaciteit doordat met GPS wordt gewerkt. Daarvoor zet het bedrijf een stuurhulp van Trimble in.

Het bedrijf koos voor een vaste werkbreedte van 9 meter voor de cultivator, zaaimachine en maaidorser. Spuiten en kunstmeststrooien gebeurt op 36 meter werkbreedte. Een vaste spoorbreedte van 2 meter wordt gehanteerd. Ook worden geen banden breder dan 65 centimeter meer gebruikt. Door alle wielen exact op 2 meter te laten lopen is de bereden oppervlakte in theorie verkleind van 27,8 naar 14,4 procent.

Bijkomend voordeel is dat trekkers op dubbellucht nu verleden tijd zijn, net als de maaidorser met een breedte van 3,5 meter. Dat werkt gemakkelijker bij het wegtransport.

Op de Rolman Farm wordt al vijftien jaar een regime van minimale grondbewerking toegepast. Na het dorsen en persen wordt vaste mest gestrooid. Vervolgens wordt de stoppel tweemaal met een schijveneg bewerkt (ondiep en diep) om vervolgens ingezaaid te worden. Het systeem van balen laden gebeurt nu automatisch en vindt eveneens vanuit de vaste sporen plaats.


Het bedrijf berekende dat voorheen 72 procent van het land jaarlijks werd bereden. Mede omdat machines verschillende werkbreedtes hadden en kruislings werd gewerkt.


Bij het nieuwe systeem bedraagt de werkbreedte altijd 9 meter, of een veelvoud hiervan. Alle werkzaamheden vinden plaats vanuit één rijrichting. Zo wordt theoretisch 14,6 procent bereden.

Foto's: Rolman Farms.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden