Verkoop daalt 22%

Lage gewasprijzen zitten Deere danig in de weg

24 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Met een tegenvallende markt voor bouwmachines – en een agrarische markt die al langer flink in het slop zit – weet John Deere over het derde financiële kwartaal geen goede cijfers neer te zetten. Dat is geen verassing meer. In de periode is een omzet van 512 miljoen dollar gerealiseerd, tegenover 850 miljoen een jaar eerder. De verkoop ging met 22 procent onderuit.

22

procent

minder verkopen in het derde kwartaal

Over de eerste negen maanden van het financiële jaar bedraagt de omzet 1,58 miljard dollar, tegenover 2,51 miljard in 2014. Dat is vooral te danken aan het feit dat de verkoop met 20 procent afnam, tot een volume van 7,59 miljard dollar. Over negen maanden gezien is de verkoop 18 procent teruggelopen. De verkoop van machines ging van 8,72 naar 6,84 miljard dollar.

Naast weinig vraag vanuit de agrarische sector heeft tijdens het derde kwartaal ook de grondverzetsector het af laten weten. Maar, zo laat directeur Samuel Allen weten, het bedrijf blijft winst maken ondanks de lage verkoop. ‘Daar heeft het snijden in de kosten aan bijgedragen.’

Net als andere fabrikanten werken de internationale wisselkoersen ongunstig voor John Deere. Vooral in het afgelopen kwartaal had het daar last van. De verkoop buiten Noord Amerika zakte terug met 23 procent, gedurende het afgelopen kwartaal, en 26 procent over negen maanden. Voor thuismarkt Noord Amerika is dat 21 procent.

De winst bedroeg over het afgelopen kwartaal 344 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat 680 miljoen. Ook wist Deere minder omzet en winst te halen uit haar financieringtak. Die daling zal in het vierde kwartaal worden vervolgd. Deere verwacht dan zelfs een terugval van 24 procent. Jaar op jaar blijft die op 21 procent staan. Het gaat dan om de machine verkoop.

Directeur Allen blijft positief voor de lange termijn

Allen blijft voorlopig positief voor wat betreft de lange termijn. Vooral de zware trekkers zijn moeilijk aan de man te brengen. In de Verenigde Staten is de situatie nog relatief positief. Het is vooral elders in de wereld waar nieuwe machinerie moeilijk aan de man is te brengen. De Amerikaanse veehouderijsector koopt vooral veel nieuwe kleine trekkers en werktuigen.

Voor de 28 belangrijkste landen binnen de EU verwacht Deere dat de verkoop 10 procent terug zal gaan over het hele jaar. Daar zorgen lage gewasprijzen en druk op de zuivelmarkt voor. De daling in Zuid Amerika is met 20 tot 25 procent groter. Vooral vanwege de economische situatie aldaar. In India en China wordt de grootste daling verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden