Sturen zonder schijven

Beweegbare trekhaak stuurt getrokken machine

25 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse bedrijf Protrakker heeft een nieuwe innovatieve manier gevonden om werktuigen mee te besturen. Het geeft nieuw leven aan de ‘zwaaihaak’, zoals de trekhaak achter de trekker wel wordt genoemd. Met behulp van een GPS signaal corrigeert deze automatisch het werktuig. Een extra set sensoren op de machine helpt daarbij.

Sensoren op de machine kunnen een plantrij of spoor 'zien'

Protrakker biedt al langer het 'Hydraulic Hitch systeem' aan in Noord Amerika. Daar wordt nu de SonicTrakk sensorbesturing aan toegevoegd. Op het getrokken werktuig worden dan vier sensoren gemonteerd. Die kunnen een rij planten zien, een rug grond of een wielspoor. Met dat signaal wordt de hydraulische trekhaak aangestuurd.

De ultrasoon sensoren van Sonictrakk zijn qua techniek niet nieuw. Het Duitse Reichhardt biedt een soortgelijk systeem aan waarbij sensoren een pad kunnen detecteren en de trekker sturen. Echter, in Nederland is de inburgering van (RTK) GPS zo snel verlopen dat de techniek zijn waarde grotendeels heeft verloren.

Protrakker monteert de sensoren in twee paren, aan beide zijde van het werktuig. De sensoren meten kruislings. De gevoeligheid bedraagt minimaal 5 centimeter. Een plantje moet dus 5 centimeter hoog zijn, of een spoor zo diep. Het systeem werkt via Isobus ook op de terminal van een trekker of andere apparaat.

Heb je de sensoren, of een GPS besturingssysteem van derden op je werktuig, dan kan die de beweegbare trekhaak besturen. Bijvoorbeeld Trimble en John Deere kunnen dit. Daarvoor levert het bedrijf een complete constructie die aan de achterbrug wordt gemonteerd. Twee hydraulische cilinders verschuiven de trekhaak van links naar rechts, tot maximaal 32,5 centimeter naar één van beide zijde.

Een beweegbare trekhaak wringt niet zoals schijven

In Noord Amerika wordt veelal met getrokken werktuigen gewerkt. Zeker op heuvelachtig terrein hebben die de neiging om weg te driften. Door het trekpunt te verleggen wordt dit tegengegaan. Onderhoudsgevoelige stuurschijven – die voor gedragen werktuigen een uitkomst zijn – hebben de neiging te wringen. De fabrikant meent dat het systeem bovendien simpel is en dat iedereen er mee overweg kan.

Wie weet dat de beweegbare dissel ook op de weg een uitkomst is, om juist krap of breed door de bocht te sturen. Maar, bij dergelijke hoge snelheden is het systeem waarschijnlijk veel te gevoelig. De fabrikant zet het vooral in bij de strip till grondbewerking, opeenvolgende zaaiwerkzaamheden en werk waarbij tussen het gewas wordt gereden.


Aan beide zijde van het werktuigen worden twee sensoren gemonteerd die een rij planten, rug grond of sporen kunnen 'zien' en het trekpunt vervolgens aanpassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden