John Deere 9RX

620 pk op vier rupsen eindelijk de waarheid

26 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het zal machineliefhebbers en fans van het groen-gele springende hert niet ontgaan zijn. John Deere werkt aan een kniktrekker op vier rupsen. Dat concept kennen we al twintig jaar van concurrent Case IH. De Quadtrac. Na het decennia met twee rupsbanden te hebben geprobeerd geeft Deere toe. Gisteren ging het doek officieel van de nieuwe trekker. Daar gaat je techniekhart toch sneller van kloppen.

Voor de rupstrekker is het chassis gewijzigd en is de cabine geveerd

Het was al langer geen geheim meer dat John Deere werkte aan een kniktrekker op vier rupsen. Vorig jaar werd al een nieuwe serie kniktrekker geïntroduceerd en aangekondigd dat deze ook met rupsbanden in plaats van luchtbanden geleverd kon worden. De media en fans bleven gevoed met spionagefoto’s, of foto’s die Deere zelf uit liet lekken. Dinsdag 25 augustus kreeg het rupsmonster zijn officiële première in Waterloo.

De 9R kniktrekker met vier rupsen gaat 9RX heten. Er zijn vier modellen met vermogens van 470 tot maximaal 620 pk. Toeval of niet, die van Case heeft ook precies 620 pk.  Het rupssysteem ontwikkelde Deere zelf maar de banden komen van fabrikant Camoplast. Er zijn voorlopig twee breedtes leverbaar. 90 of 75 centimeter. Uit foto’s op het internet weten we echter al dat een versie op smalspoor ook in ontwikkeling is.

Voor het rupsmodel is het onderstel aangepast. Rupsen hebben meer grip waardoor er flinke krachten op de trekker worden uitgeoefend. Daarnaast is de CommandView III cabine geveerd omdat rupsen alles behalve comfortabel zijn. Deere rust de trekker uit met hun e18 full powershift transmissie. Af fabriek krijg je een geïntegreerd GPS systeem en JD Link telematrie.

620

PK

is het maximale vermogen van JD's topmodel op tracks

Onder de kap ligt bij de twee kleinere modellen een 13,5 liter motor van John Deere zelf. Die levert 470 of 520 pk. De twee grootste doen het met een 15 liter exemplaar van Cummins waar 570 of 620 pk uit wordt gehaald. Deze drijven de vier aandrijfwielen aan. De rupsen zijn opvallend hoog en kort ten opzichte van zijn concurrent. Die heeft als voordeel dat de rups minder snel naar beneden duikt in natte omstandigheden. Een nadeel is de kleinere voetafdruk. Hoeveel die bedraagt is nog niet bekend.

De ingenieurs in Waterloo grepen direct hun kans om de hydraulische prestaties op te waarderen. De trekker heeft maximaal acht ventielen en kan standaard 219 of optioneel 435! liter olie verpompen. Dat is ook wel nodig wanneer je met je 24 meter brede zaaimachine bezig bent.

Naast de 9RX behoudt Deere de 9RT in het programma. Met twee rupsen heeft die een groter contactoppervlak en kan hij korter draaien. Echter, daardoor word je kopakker behoorlijk omgewoeld. Dat is één van de redenen waarom veel rupsgebruikers voor vier rupsen kiezen. De Europese introductie vindt plaats op de Agritechnica in Hannover.


De 9RX serie bestaat uit vier modellen met vermogens van 470, 520, 570 of 620 pk. De rupsen komen bij Camoplast vandaan maar het onderstel bouwde Deere zelf. Die is opvallend hoog en kort.


De rupsbanden van Camso (Camoplast) worden 'positief' aangedreven door het aandrijfwiel bovenaan. Opvallend is de twee kleine polyurethaan looprollen. Bij de Case Quadtrac zijn dat er drie. Hun systeem is lager en langer. Dat levert in theorie een grotere voetafdruk op, maar de rups heeft eerder de neiging naar beneden te duiken.


De trekker is verder niet erg nieuw, omdat deze vorig jaar reeds werd gewijzigd. De luxe cabine kreeg een speciaal veersysteem. De rupsen zelf veren namelijk niet en dat maakt het geheel erg oncomfortabel. Volgens Deere is het bestuurderscomfort ongeëvenaard.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boertje 26 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10865415/620-pk-op-vier-rupsen-eindelijk-de-waarheid]620 pk op vier rupsen eindelijk de waarheid[/url]
Waarom niet 1.000pk? Er is op het Nederlandse veld genoeg vraag naar deze machines met dit vermogen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden