Afdraaien verleden tijd

Väderstad telt ieder zaadje met digitaal oog

31 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ik ga zaaien en ik neem mee: Een trekker met mijn Väderstad Rapid of Spirit zaaimachine, een iPad en SeedEye. Dit digitale oog berekent hoeveel zaden per hectare worden verzaaid en seint de resultaten direct door naar je tablet. Hierop kun je ook instellingen wijzigen. Een afdraaiproef is met het systeem niet langer nodig. Wisselen tussen gewassen vereist een druk op de knop.

Väderstad legt de lat weer een stukje hoger met hun iPad bediening

Sinds Väderstad de iPad in 2013 heeft omarmt is de Zweedse machinefabrikant snel vooruit gegaan. Het was de eerste fabrikant die in de praktijk werktuigen met een tablet aan kon sturen. Voor de 2015 editie van de Agritechnica leggen de Zweden de lat weer een stukje hoger. Eén van de innovaties die vorige week op een persconferentie in Duitsland werd geïntroduceerd is Seedeye.

Het besturingsysteem op de iPad Air – want Väderstad werkt alleen samen met de tablet van Apple – heet E-Control. Hiermee kun je de maïs- en graanzaaimachine besturen. Dat gebeurt draadloos via een wifi signaal op de machine.

In de toevoerpijp van het zaaizaad is een sensor gemonteerd die dit hele proces mogelijk maakt. Deze ontwikkelde Väderstad samen met Digitroll uit Hongarije. Seedeye meet met zes fotocellen constant de hoeveelheid zaaizaad. Wanneer het zaadje langs de lichtbundel komt wordt deze verbroken en registreert het systeem dat. Dit gebeurt tot 250 keer per seconde. Uit tests blijkt dat het systeem voor graan een nauwkeurigheid heeft van 98 procent en bij koolzaad zelfs 99 procent. Dat heeft waarschijnlijk met het kleinere zaadvolume te maken.

Seedeye stuurt zijn gegevens naar de ‘gateway’. Dit is een klein geel kastje bovenop de dissel. Onderaan de dissel bevind zich een radar die continue de rijsnelheid meet. Ook dit signaal wordt doorgestuurd. De gebundelde gegevens worden met E-service op de iPad gecommuniceerd en vice versa. Wijzig je de zaaizaadhoeveelheid, dan geeft de Gateway dit door aan het Fenix zaaddoseersysteem en controleert de sensor of het klopt.

Het systeem gaat uit van het aantal zaden per vierkante meter. Dat is immers veel betrouwbaarder dan de kilogrammen per hectare, waar we nu nog veel mee werken. Dit wordt namelijk sterk beïnvloedt door het duizendkorrelgewicht. Op de tablet voer je daarom het DKG in en zaden per m². Je kunt zelf handmatig de afgifte plussen of minnen. Ook deze waarde – in procent – kun je zelf invoeren.

250

zaden

per seconde kan Seedeye meten

Väderstad monteert niet alleen in de toevoerbuis een sensor. Ieder element heeft een sensor die waarschuwt wanneer een kouter geblokkeerd is. In het scherm worden de kouters hiervoor met groen en rood aangegeven. Je kunt verder rijen individueel afsluiten of een halve werkbreedte.

Voor de Seedeye techniek in de praktijk kan worden toegepast is het herfst 2016. Hij zal beschikbaar zijn voor de nieuw gelanceerde drie en vier meter Spirit zaaimachine, de opklapbare pneumatische Rapid A graanzaaimachines van vier tot acht meter en de Rapid C, met korrelkunstmest toediening.


Het hart van de techniek is de SeedEye sensor. Die is in de toevoerpijp geïntegreerd. Zes fotocellen meten de hoeveelheid zaden die voorbij komen. Volgens Väderstad zijn ze niet gevoelig voor vervuiling.


Met Seedeye wordt niet langer gedacht in kilo's per hectare - alhoewel je die nog wel af kunt lezen - maar is zaden per vierkante meter het uitgangspunt. Afdraaien is niet langer nodig. wisselen van gewas is met een druk op de knop geregeld.


Op de iPad Air, die Väderstad in 2013 introduceerde, bedien je de volledige machine. Iedere kouter wordt met een groen balkje weer gegeven. Is het kouter verstopt, dan kleurt hij rood. Je kunt snel de halve machine uitschakelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden