Nooit meer een lekke band

Landbouwband niet langer verkocht met lucht

1 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Irrigatiespecialist Valley uit de Verenigde Staten gaat haar pivot beregeningsinstallaties uitrusten met een nieuw soort band: De Revolution. Daar zit geen lucht in, dus kan hij ook niet lek raken. Dat is namelijk een doorn in het oog voor pivot eigenaren. Een lekke band vervangen op zo´n installatie is namelijk een crime. Wellicht baant de techniek een weg voor verder gebruik binnen de agrarische sector.

De luchtloze band heeft een honingraat structuur wat hem flexibel maakt

Valley is niet de eerste met een ´airless tyre´, maar heeft wel een zeer mooi ontwerp. Daarvoor keek de fabrikant naar banden voor heftrucks. Tussen de stalen velg en rubberen loopvlakken zitten luchtkussens die wat comfort moeten bieden en het geheel flexibel maken. Ook kunststof en stalen wielen werden getest. Eerstgenoemde hebben geen zelfreinigend vermogen en slippen snel. Stalen wielen gaan snel roesten en hebben geen vering, zo zegt Valley onderdirecteur Matt Odrejko.

De honingraatstructuur – Valley spreekt zelf van een diafragma design – geeft demping en maakt hem flexibel. Handig voor wanneer een obstakel moet worden genomen. Hierdoor slipt de band niet. Op het loopvlak zijn rubberen blokken gemonteerd. Die geven zowel voor- als achterwaarts trekkracht. Ze zijn alleen verre van comfortabel. Geen probleem voor een pivot, die nooit het land uit komt. Maar, wil je een dergelijk ontwerp elders toepassen, dan is dit wel een punt van aandacht. Volgens Valley hebben de blokken een bijkomend voordeel dat ze grond en modder in het spoor houden en niet naar de zijkant wegdrukken, zoals een trekkerband wel doet. Dat voorkomt diepe sporen.

Lekke banden zijn voor pivots een groot probleem. Je komt er namelijk altijd te laat achter, wanneer al schade is gedaan. Bovendien is het lastig wielen wisselen wanneer het land nat beregend is en er een gewas groeit. Valley heeft in ieder geval zoveel vertrouwen dat het vijf jaar garantie biedt. Wie weet dat hun band ook op andere machines kan worden toegepast.

Het bedrijf is zeker niet de enige die luchtloze banden aan kan bieden. Concurrent Lindsay biedt eveneens een airless tyre voor hun pivots. Dit is echter een stalen velg met alleen een rubberen band. Een aantal andere fabrikanten, waaronder Michelin en Bridgestone, maken eveneens dergelijke banden. Die worden tot nu toe alleen op gazonmaaiers, ruwterreinvoertuigen en kleine grondverzetmachines toegepast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

bandenValley
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden