Software opengesteld

Sleutelen aan machines wordt gemakkelijker

2 September 2015 - Niels van der Boom

Vanuit het oogpunt van onderhoud wordt elektronica vaak negatief bekeken. Het is uiterst gevoelig en een storing is soms moeilijk op te sporen. Voor de oude rotten in het vak mist het de logica die een robuuste hydrauliekpomp met slangen wel heeft. Maar, elektronica kan veel oplossen. Sleutelen achter de computer is een stuk eenvoudiger dan met je lasapparaat en een slijptol aan de gang gaan.

Agco en Trimble stellen hun software open voor derden

Agco is een van de fabrikanten die het voor digitale sleutelaars gemakkelijker maakt om zelf iets te ontwerpen of aan te passen. Daarvoor stellen ze hun AgCommand Application programming Interfacte – kortweg API – open voor het publiek. Dat is nu alleen nog bereikbaar voor derden en onderhoudsbedrijven maar, ben je als boer een beetje handig dan kun je straks wellicht ook aan het programmeren slaan. De computer verslaat het lasapparaat.

Met het besturingssysteem van Agco kun je zelf graven in de data die een trekker en oogstmachine leveren. Bijvoorbeeld hoeveel hectare is bewerkt of hoeveel ton is geoogst. Voor het verwerken en interpreteren van deze gegevens is software nodig. Juist voor deze ontwikkeling stelt Agco haar systeem open. Zo wordt de aanwas van managementsystemen snel groter.

Misschien heb je als boerenzoon of techneut een geweldig idee om de trekker beter te laten lopen of om opgeslagen gegevens beter te benutten. In Nederland zo gek nog niet. De meeste software wordt in de Verenigde Staten ontwikkelt voor gebruik in Amerika. Dat is leuk, maar rekenregels over maïs en soja zijn in ons kikkerlandje niet zeer nuttig. Met een open platform kan gesleuteld worden aan specifieke praktijkgerichte oplossingen.

Het op afstand volgen van trekkers, zelfrijders en machines wordt steeds belangrijker. Dat heet telematics of telematrie. Claas maakt zich daar al jaren hard voor en ook John Deere ziet het helemaal zitten. Voor de Benelux hebben vooral loonwerkers baat bij dergelijke systemen. Je ziet niet alleen of de maïshakselaar klaar is maar, ook of de bandenspanning, oliedruk en het tankniveau van de diesel wel allemaal kloppen. Dat levert je chauffeur misschien een Big Brother gevoel op maar, je kunt er flink geld mee besparen. Ook grote akkerbouwbedrijven hebben hier voordeel bij. Met AgCommand zet Agco hier ook op in. Straks kunnen ook Nederlandse fabrikanten zelf inspelen om programma's te ontwikkelen waar we hier wat aan hebben.

Niet alleen Agco stelt zijn API open. Ook Trimble gaat dat doen. Dat maakte de Amerikaanse GPS-specialist 1 september bekend.  Dit maakt het voor andere fabrikanten mogelijk apps te bouwen specifiek voor het TMX-2050 scherm van Trimble. Die draait namelijk op het Android besturingssysteem. Bekend van de smartphones. Bijkomend voordeel is dat Google’s Android bij het grote publiek gekend is en de techniek erachter – het script – voor meer mensen gemakkelijk te begrijpen.

Mechanisatie bedrijven moeten ICT-specialisten gaan werven

Wanneer de steeksleutelset wordt ingeruild voor een computer veranderd er nog veel meer. Bijvoorbeeld dat mechanisatiebedrijven ICT-specialisten moeten werven in plaats van ouderwetse monteurs. Die worden uiteraard niet direct afgeserveerd, maar het kennisniveau veranderd wel. Daar wordt nu al flink mee geworsteld. Niet alleen voor mechanisatiebedrijven, maar ook voor het technisch onderwijs een flinke uitdaging. Daarvoor zal de agrarische sector zich niet alleen op het MBO moeten richten maar ook op onze HBO’ers. Die zijn er genoeg te vinden, maar lang niet altijd als landbouwmonteur. Misschien moet je als boerenzoon maar achter de computer duiken om een machine te repareren of zelf net die handige app of dat stukje software zelf te schrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden