Mooij, Peecon en Zuidberg

Nederlandse vindingen in prijzen op Agritechnica

11 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Er is geen ander Europees land zoveel aanwezig als Nederland op de Agritechnica. Afgezien van Duitsland zelf dan uiteraard. Dat geldt voor zowel het aandeel buitenlandse bezoekers als de hoeveelheid standhouders. Maar, dit jaar vallen ook de Nederlanders in de prijzen. Drie fabrikanten kregen een zilveren medaille toebedeeld.

Drie Nederlandse fabrikanten vallen dit jaar in de prijzen

Tijdens de vorige editie in 2013 moest Nederland het met één medaille doen. Die ging toen naar een hydraulische lier van Zuidberg. De fabrikant uit Ens valt ook dit jaar weer in de prijzen. Verder kreeg ook ventilatiebedrijf Mooij een medaille voor hun koelsysteem bij een kistenbewaring en Peecon voor een wel heel bijzonder dubbellucht systeem.

Zuidberg moet de medaille wel delen met het Canadese CVT Corp. Daar komt de vinding namelijk vandaan. De frontheffenbouwer gaat de front aftakas namelijk traploos aansturen via een CVT. Ongeacht de rijsnelheid of het toerental van de trekker kun je dus de PTO snelheid variëren. Dat bespaart brandstof en zorgt ervoor dat je altijd exact op het juiste aantal omwentelingen draait. Het minimum aantal toeren bedraagt 1.400. Het maximale aantal is 2.100 rpm. Het werkt alleen op een 1000 toeren aftakas.

Mooij Agro uit Hegelsom krijgt voor Every Air een zilveren plak. Het is bij een traditionele kistenbewaring moeilijk de lucht gelijk door de rijen met kisten te blazen. Daarvoor bekleedt Mooij de kisten rij aan de zijkant met een verticaal doek. Daarin zitten gaten, precies op de hoogte van de ventilatiesleuven van de kisten. Zo moet de lucht beter verdeeld worden.

De meest opvallende en bijzondere vinding komt toch wel van Peecon uit Etten-Leur. Hun Gull Wing double tyre system ziet er zeer futuristisch uit. Er is nu alleen een tekeningetje van. Wie bekend is met het concept gull wing kan inschatten hoe het werkt. De dubelluchtwielen klappen met behulp van twee enorme armen op achter de trekker. Ze belemmeren het zicht een beetje, maar je kunt nog steeds door de achterruit kijken. Klap je ze naar beneden, dan moet je ze via een speciaal systeem monteren.


Spraakmakend is de innovatie van Peecon zeker. Het heeft in ieder geval al een medaille in de wacht weten te slepen. Met dit systeem kun je in een handomdraai dubbellucht aan- en afkoppelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden