Via GPS terminal

Slimme meter van Topcon op de maaidorser

14 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

In maart van dit jaar nam Topcon het Amerikaans/Nederlandse Digi-Star over. De YieldTrakk opbrengstmeting is een van de eerste producten die uit deze samenwerking is voortgekomen. Het systeem kan achteraf op Claas, Fendt en MF maaidorsers worden gemonteerd. Naast opbrengst wordt ook de capaciteit, het totale tonnage en vochtgehalte geregistreerd. Daarvoor wordt de X30 GPS terminal gebruikt.

Optische sensoren in de jakobsladder meten het volume

Voor het meten van de opbrengst worden in de jakobsladder voor schoon product optische sensoren gemonteerd. Die meten het volume en berekenen plaatsspecifiek hoeveel kilo is geoogst. Daarnaast wordt ook het totale geoogste volume per perceel geregistreerd. De sensoren komen niet in aanraking met het product.

Een tweede set sensoren monteert Topcon in de vulvijzel van de graantank. Hier wordt het vochtgehalte geregistreerd. Die data wordt door een ECU gecombineerd en verwerkt met de opbrengstdata. Een derde sensor fungeert als gyroscoop en bemiddeld op heuvels.

Alle data wordt in een X30 touch screen terminal ‘geschoten’. Je ziet het actuele vochtgehalte en de opbrengst. Daarnaast geeft Yieldtrakk informatie over de dorscapaciteit. Topcon biedt om te beginnen een plug en play systeem voor Claas combines. Ook Agco combines – Massey Ferguson of Fendt – met een Fieldstar aansluiting kunnen snel van het systeem worden voorzien.

De data die Yieldtrakk genereert wordt opgeslagen in een standaard ISOXML bestand. Agco heeft uiteraard zelf software voor het exporteren en uitlezen van de data maar, volgens het bedrijf kunnen ook de meeste andere programma’s overweg met de data.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden