Grimme op Agritechnica

Elektronisch gemak moet chauffeur beter dienen

22 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een waslijst aan vernieuwingen, nieuwe producten of kleine wijzigingen maakte aardappel- en bietenspecialist Grimme uit Damme vorige week bekend. Het gaat vooral om wijzigingen op bestaande producten binnen de lijn aardappel- en bietenrooiers. Helemaal nieuw is een eigen bietenzaaimachine.

Nieuw vanaf de grond af is Grimme's eigen bietenzaai-machine: de Matrix

De meeste nieuwe producten die Grimme bekend heeft gemaakt zijn kleine toevoegingen of verbeteringen op de bestaande lijn producten. Nieuw vanaf de grond af is Grimme’s eigen bietenzaaimachine; Matrix. Daarmee kan het een compleet pakket machines aanbieden voor de bietenteelt. Grimme nam enkele jaren terug Kleine over. Zij hadden hun zaaitechniek al eerder aan Rau verkocht. Kennis was er binnen het bedrijf nog genoeg aanwezig, dus kon Grimme zelf aan de slag.

De zaaischijven worden met een elektromotor aangedreven. Dit maakt het mogelijk om de zaaiafstand in iedere rij te variëren. Bijvoorbeeld tussen en naast spuitsporen. Grimme noemt dat Clever Planting. Dit maakt het tevens mogelijk in driehoeksverband te zaaien. Zo staat ieder plantje (in theorie) exact even ver uiteen, wat een uniformere groei op moet leveren. Met behulp van GPS schakelt de machine automatisch secties in en uit, of legt hij spuitpaden aan. De bediening loopt via de CCI 100 Isobus terminal.

Op verschillende modellen aardappelrooiers past de fabrikant wijzigingen toe. Eén van de meest interessante heet VarioDrive. Hierbij worden de voordelen van een mechanische en een hydraulische aandrijving samengebracht. Een mechanische aandrijfas drijft een planeetwielmechanisme aan, die op zijn beurt de geïntegreerde hydromotor aandrijft. Hierdoor kan continue variabel de toevoer mechanisch worden geregeld. Het systeem is niet groter dan een conventioneel mechanisch systeem, niet duurder maar wel 20 procent efficiënter. In de praktijk levert dat volgens Grimme een brandstofbesparing van 1 liter per uur op.

Een ander nieuw systeem – ComfortDrive genaamd – gaat Grimme op de getrokken SV 260 en zelfrijdende Varitron tweerijers monteren. Deze actieve stabilisatie moet ervoor zorgen dat de rooier bij een hoge rijsnelheid, boven de 5 km/u, niet gaat schommelen. Zo kun je harder rijden en bij een lagere bandenspanning werken omdat de rooier nu beter met soepele banden overweg kan.

Pas vanaf eind 2017 is Airsep leverbaar in Europa

Wie had gehoopt zijn rooier met het AirSep systeem uit te rusten heeft pech. De fabrikant laat weten pas op de Agritechnica in 2017 het luchtreinigingssysteem operationeel en leverbaar zal zijn. Het verwijderen van kluiten en loof met behulp van een luchtstroom heeft Grimme overgenomen toen het de Amerikaanse aardappelspecialist Spudnik inlijfde. Twee jaar terug kreeg het in Hannover een gouden medaille uitgereikt voor deze vinding, gemonteerd op een bunkerrooier. Het grootste probleem om het systeem voor Europa geschikt te maken zijn de geluidsnormen en restricties voor wegtransport, zo blijkt.

De GBF-kistenvuller voorziet Grimme van een nieuw snufje. Zowel nieuwe als bestaande machines kunnen worden uitgevoerd met een frame dat de kisten weegt. Het systeem vertrouwt niet langer alleen op sensoren die op de vulband zijn gemonteerd. Wanneer het ingegeven streefgewicht is bereikt stopt de machine automatisch met vullen. Met een wisselende hoeveelheid grondtarra lijkt dat lastig. Wel kun je vooraf verschillende kistgewichten invoeren om snel te wisselen. De terminal houdt verder bij hoeveel kisten zijn gevuld en wat het totaalgewicht bedraagt.

Meer elektronicanieuws komt van de pootmachines. Grimme stroomlijnt de sectiebesturing op hun pootmachines met GPS besturing. Een nieuw hoofdscherm moet in één opslag alle benodigde informatie aan de chauffeur doorgeven. De nieuwe software moet naar eigen zeggen accurater zijn werk doen. Op vooraf ingemeten percelen kan achteraf de kopakkerlijn worden verlegd of verwijderd. Dit voorkomt dat de kaart wordt 'vervuild' met onnodige kopakkers of foutieve informatie.


De Matrix bietenzaaimachine is leverbaar met 12 of 18 rijen. Bijzonder is het 'Clever Planting'. Hierbij worden de zaadjes in driehoeksverband gezaaid. Daarvoor is ieder element elektrisch aangedreven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden