Opbrengst suikerbieten meten

Opbrengstmeting moet waardevolle data leveren

22 September 2015 - Niels van der Boom - 1 reactie

Op de maaidorser zijn systemen voor opbrengstmeting goed inburgerd. In recente jaren worden ook aardappelrooiers hiermee uitgerust. Met deze ervaring in de zak gaat leverancier Probotiq verder. Dit jaar leverde het een soortgelijk systeem voor twee bietenrooiers. Dat moet vooral meer bruikbare opbrengstgegevens opleveren. Loonbedrijven hebben hierin een voortrekkersrol, meent Ralf Kroonen van de leverancier uit Andelst.

In Nederland gaan 2 bedrijven opbrengst meten bij het suikerbieten rooien

Probotiq levert dit jaar op twee bietenrooiers een systeem voor de opbrengstmeting. Eén rooier gaat in Zuidoost-Brabant op zandgrond aan de slag. De andere rooier is actief in het zuidwesten op de kleigrond. De beweegredenen om de opbrengst bij suikerbieten te gaan meten lopen uiteen per gebruiker.

Een systeem voor opbrengstmeting op aardappelrooiers levert Probotiq - een zusterbedrijf van Louis Nagel - al meerdere jaren. Dit heet Yield Master Pro. Het bedrijf ontwikkelde de techniek samen met Van den Borne Aardappelen. Inmiddels draait het systeem op zowel zelfrijdende als getrokken rooiers van AVR en Grimme.

Het hart van het systeem zijn twee buigstrips, die meten hoeveel kilo product over een transportband wordt gedraaid. Daarnaast wordt gekeken naar de rijsnelheid, bandsnelheid en de GPS positie. Dat is nodig om te kunnen berekenen hoe lang het duurt voor de biet van het land in de bunker ligt. Het systeem rekent de positie van de plant terug, tot op 20x20 centimeter nauwkeurig. In theorie wordt iedere biet individueel gelogd.

‘Voordeel van een gewas als aardappelen of suikerbieten - ten opzichte van graan - is de nauwkeurigheid’, legt Kroonen uit. ‘Een maaidorser meet de opbrengst van een werkbreedte die al snel zes meter of meer bedraagt. Op spuitpaden wordt niet geanticipeerd. Bij ons systeem kun je aangeven hoeveel rijen je oogst. In een spuitspoor voer je bij bieten vier rijen in. Het resultaat blijft accuraat.'

Nummer één probleem van opbrengstmeting bij rooivruchten is tarra. Bij suikerbieten ligt dat extra gevoelig. Gebruiker loonbedrijf Houbraken verwacht daar weinig problemen mee. Op hun gronden in Brabant speelt grondtarra geen grote rol en is dit vaak homogeen. Op de klei ligt dat anders. Desondanks krijg je volgens Kroonen wel een goed beeld. ‘Het is uiteindelijk aan de ontvanger van de data wat hij doet met de factor tarra. Zo valt het later terug te rekenen wanneer de bieten zijn afgeleverd en de cijfers bekend.’ Echter, je praat dan over een gemiddelde over honderden tonnen. Je mist het plaatsspecifieke.

Probotiq houdt ook rekening met de aanhangende grond aan de machine. Daarmee is het naar eigen zeggen uniek. ‘Onder natte omstandigheden blijft grond aan de banden kleven. Dat beïnvloedt de meetresultaten’, legt Kroonen uit. ‘Ik zou aanraden het systeem wekelijks te kalibreren. Sommige gebruikers doen dat eenmaal per jaar en dat gaat ook goed. Ook moet soms een kipper vol product worden gemeten om het systeem te controleren. Je moet dan over de weegbrug. Blijkt het gewicht af te wijken, dan wordt automatisch het resultaat van de laatste zes vrachten gewijzigd.'

Hoe het systeem op de ‘kleirooier’ zal presteren durft het bedrijf nog niet te zeggen. ‘De machine op zandgrond heeft een transportband die het product afneemt van de zonnen en naar de ringelevator brengt. We kunnen op dit punt in de rooier accuraat wegen. Bij de kleirooier komen de weegcellen op de ringelevator. In theorie werkt dat. Echter, de praktijk zal dat moeten uitwijzen.’

8500

euro

kost opbrengstmeting op de bieten- of aardappelrooier

Akkerbouwbedrijf Den Hartigh, die het systeem in samenwerking met toeleverancier Van Iperen gaat beproeven op klei, wil zo de resultaten van bemestingsproeven kunnen bepalen. Hopelijk kan met de verkregen gegevens in het vervolggewas gestuurd worden met de bemesting. Voor de juiste bemesting worden nu louter grondmonsters gestoken. Als dit gedeeltelijk of in zijn geheel door historische opbrengstdata kan worden vervangen levert dat een flinke slag op het gebied van accuratesse. Van Iperen test hetzelfde systeem ook op een spruitenplukker. Een akkerbouwbedrijf kan zo in bijna ieder gewas de opbrengst meten, wat meer waardevolle data oplevert dan eens per vier jaar in tarwe. De Brabantse loonwerker Houbraken wil zich met de opbrengstmeting onderscheiden. Klanten kunnen de data als meerwaarde krijgen na het rooien en zelf stappen ondernemen.

Het systeem kost, inclusief hardware, terminal en sensoren 8.500 euro excl. BTW. Heeft de rooier een Canbus-besturingssyteem, dan zijn snelheidssensoren overbodig. Probotiq promoot vanaf dit jaar het systeem, na een uitvoerige testperiode. Het is inmiddels met fabrikanten in gesprek om af fabriek te leveren. ‘We merken dat early adaptors in de akkerbouwsector interesse tonen en aan de slag gaan’, legt Kroonen uit. ‘Zij hebben vaak verstand van de techniek. Pas wanneer het plug & play is gaat een grotere groep ermee aan de slag. Daarnaast staat een nieuwe generatie loonwerkers op hier het voordeel in zien. Het draait niet langer om grote machines met veel pk's, maar om slimme machines.'


Zo krijg je van Probotiq het systeem aangeleverd. Het hart van Yield Master Pro zijn de twee buigstrips. Hier zijn twee loopwieltjes gemonteerd, waar de transportband over loopt. Continue wordt het gewicht gemeten.


Op een kleuren touchscreen zie je actueel de opbrengst, capaciteit en het werktempo. Hier is het systeem op een spruitenplukker gemonteerd.


Het uiteindelijke resultaat is een opbrengstkaart als deze. In dit geval van aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henkie 23 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10865903/Opbrengstmeting-moet-waardevolle-data-leveren]Opbrengstmeting moet waardevolle data leveren[/url]
Hoe zijn de ervaringen ermee op de combine? en wat ga je ermee doen met al die info?
Professor 23 September 2015
@Henkie, deze gegevens kun je koppelen aan bijvoorbeeld de compoststrooier op het moment dat je compost gaat strooien. Op slechte plekken kan de strooier dan plaatsspecifiek meer of juist minder strooien om de vruchtbaarheid van het perceel egaal te trekken.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden