10.000 banen geschrapt

Terugval economie China treft Caterpillar

25 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Amerikaans machinebouwer Caterpillar gaat naar aanleiding van de afgezwakte Chinese economie wereldwijd ongeveer 10.000 banen schrappen. Het is niet de eerste keer dat er wordt bezuinigd, aangezien er sinds 2012 al 31.000 banen verdwenen en 20 fabrieken werden gesloten.

In 2018 worden er misschien nog meer fabrieken gesloten

Caterpillar, vooral bekend op het gebied van graafmachines, wijdt de crisis op de grondstoffenmarkt als grootste oorzaak. Daarin nam voornamelijk China veel grondstoffen af, waardoor het land met de meeste inwoners grotendeels bepalend is voor het financiële resultaat van Caterpillar. Naast de grondstoffen zitten ook de prijzen voor steenkool en metalen in een dalende lijn, waardoor de mijnbouwers ook worden getroffen. Bovendien is het bedrijf actief in de energiesector, die met lage olieprijzen kampen.

Het Amerikaanse bedrijf gaf aan dat er 4.000 tot 5.000 banen worden geschrapt in 2016, maar dat de meeste banen nog dit jaar verdwijnen. Deze reorganisatie is misschien nog niet het einde van de herstructurering, aangezien er nog wordt gespeculeerd dat er in 2018 één of enkele fabrieken de deuren sluiten. Wel krijgt het personeel een vrijwillige pensionering aangeboden. Momenteel heeft het bedrijf ruim 114.000 mannen en vrouwen in dienst.

Het bedrijf heeft aangegeven dat de omzetprognose voor 2015 met 1 miljard dollar verlaagd wordt tot 48 miljard dollar. Voor 2016 wordt een daling van vijf procent verwacht, wat zou betekenen dat Caterpillar voor het eerst sinds het bestaat de verkopen vier jaar op een rij ziet dalen. De reorganisatie moet de kosten met 1,5 miljard dollar verlagen op jaarbasis. Desondanks is  het bedrijf ongeveer 2 miljard dollar verschuldigd aan ontslagvergoedingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden