Zaden, geen kilo's per ha

Afdraaien op zaaimachine is nu echt verleden tijd

1 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Steeds meer fabrikanten van zaaimachines kiezen ervoor het tijdrovende klusje van afdraaien weg te nemen. Na Väderstad en Lemken kondigde nu ook de Duitse fabrikant Horsch een systeem aan die je het werk uit handen neemt. Dat heet Seed Control. Niet langer wordt gerekend met kilo’s per hectare. Het gaat om zaden of planten per hectare. Dit cijfer is namelijk niet beïnvloedbaar door het duizendkorrelgewicht.

Seed Control telt het aantal zaden per hectare

Horsch heeft de vinding aangekondigd in aanloop naar de Agritechnica. Je kunt het vanaf volgend jaar als optie krijgen op de zaaimachines type Focus, Pronto en Express. Horsch werkte samen met techniekspecialist Müller aan Seed Control en heeft het alleenrecht dit te vermarkten.

Seed Control kijkt naar het volume zaaizaad dat door de verdeelkop wordt verspreidt. Zaden komen in de slangen tegen een plaatje aan, die detecteert om hoeveel zaden het gaat. Dat wordt door de Isobusterminal doorgerekend naar het aantal zaden per hectare ofwel; het aantal planten per hectare. Grote voordelen voor de teler zijn dat de afgifte niet langer beïnvloed wordt door het duizendkorrelgewicht en het bespaart je tijd. Niet langer hoef je aan een slinger te draaien of te wachten tot je emmertje vol is, om het vervolgens meerdere malen te moeten wegen.

Wil je echter een mix van verschillende soorten zaad zaaien, dan moet je nog wel traditioneel afdraaien. Je bedient Seed Control samen met de zaaimachine via je Isobus terminal. Die is ook van Müller afkomstig.

Väderstad kondigde als eerste een dergelijk systeem aan op hun Rapid graanzaaimachine. Zij meten het aantal zaden echter met behulp van fotocellen. Lemken biedt op hun nieuwe zaaimachine in de Solitair serie ook een soortgelijk systeem voor het automatisch afdraaien. Daarvoor krijgt het op de Agritechnica een medaille.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
poenschepper 2 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10866054/Afdraaien-op-zaaimachine-is-nu-echt-verleden-tijd]Afdraaien op zaaimachine is nu echt verleden tijd[/url]
leuk, Vooral als het niet werkt. Dan verlang je weer snel terug naar het afdraaien.
Zandboer 4 Oktober 2015
Typisch, weer de duitse fabrikanten die de prijs wel krijgen.
En ach, tweemaal per jaar afdraaien is ook nog wel te doen.
J Mullens 8 Oktober 2015
Het afstellen van een Horsch is nu al een kwestig van een druk op de knop, zaad afwegen, gewicht ingeven op de monitor en klaar is Kees.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden