Voorbeeldcontract vervangt VAR

Nieuw ZZP-contract zorgt voor flinke papierwinkel

6 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Per 1 januari 2016 is het voor ZZP’ers niet langer nodig een VAR-verklaring te overleggen als bewijs van hun zelfstandigheid. Als het aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ligt wordt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door een overeenkomst. Omdat de Belastingdienst niet zit te wachten op duizenden verschillende overeenkomsten stelt het zelf voorbeelden op. Dat lijkt vooralsnog alleen voor meer papierwerk te zorgen, schrijft Z24.

De Belastingdienst stelt voorbeeld contracten op voor ZZP'ers

Wie als ZZP’er over een VAR-verklaring beschikt kan aantonen bij zijn opdrachtgever dat er geen sprake is van een dienstverband. Die situatie komt ook binnen de agrarische sector vaak voor. Een ZZP’er werkt graag onafhankelijk, maar binnen de sector wel vaak voor één of enkele opdrachtgevers.

Vanaf 2016 gaat de Belastingdienst aan de hand van een overeenkomst bepalen hoe de relatie tussen zelfstandige en opdrachtgever is. De dienst zit echter niet te wachten op één miljoen ZZP’ers die hun eigen overeenkomst door gaan sturen. Daarom worden voorbeeldovereenkomsten in het leven geroepen. Maak je gebruik van een goedgekeurde overeenkomst, dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffing in te houden of sociale premies af te dragen.

Op haar website heeft de Belastingdienst inmiddels twee voorbeelden van zo’n contract gepubliceerd. De bedoeling is dat je daar straks voor iedere activiteit een contract kunt downloaden. Staatssecretaris Wiebes had ingezet op enkele tientallen versies. Uiteindelijk worden dat er waarschijnlijk duizenden. Bovendien zijn sommige activiteiten lastig te definiëren. Niet iedere job is duidelijk merkbaar voor een tijdig verband.

Eind oktober wordt in de Eerste Kamer het wetsvoorstel over de VAR-verklaring behandeld. Veel duidelijkheid is er tot nu toe dus niet. Alleen maar onrust.

Lees ook op Z24:

Twitter krijgt nieuwe topman
Google komt met twee nieuwe telefoons
De nieuwe Blackberry met Android

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden