Trekker stelt strooier af

Sulky sleutelt aan gemak van precisiestrooier

14 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Al enkele jaren doet de Franse fabrikant Sulky goed mee met de ontwikkeling en techniek van kunstmeststrooier die plaatsspecifiek werken. In Nederland is het merk echter niet overal even bekend, alhoewel importeur Farmstore daar hard aan werkt. Op de aankomende Agritechnica toont de fabrikant een update van haar twee paradepaardjes op strooiergebied. De X40+ en X50+ zijn vooral op details bijgeschaafd.

Beide nieuwe strooiers kun je bedienen met een nieuwe Isobus terminal

De opvolgers van de X40 en X50 krijgen de toevoeging plus. Want, de wijzigingen zijn vooral een plus op bestaande techniek. Beide modellen kunnen worden bediend via een Isobus terminal. Daarvoor introduceert Sulky een geheel nieuw scherm; de Quartz 800. Hangt je Sulky strooier achter een John Deere, dan wordt de data overdracht ook nog eens veel gemakkelijker.

De X40+ en X50+ zijn (optioneel) Isobus bediende strooiers met werkbreedtes van maximaal 44 of 50 meter. Het kleinste type heeft een bakinhoud variërend van 1.900 tot 3.000 liter. Voor de X50+ is dat 2.400 tot 4.000 liter. Sulky past het eigen unieke Epsilon strooisysteem toe, wat zich reeds goed heeft bewezen. Epsilon gebruikt een korte en lange schoep om uniek gelaagd strooibeeld te creëeren. Een maximale afgifte van 520 kg per minuut is mogelijk, waardoor de rijsnelheid niet lijdt onder hoge giften.

Het ontwerp van de machines is licht verbeterd. Bijvoorbeeld andere beschermkappen tegen modder, betere toegankelijkheid in de bak en een aangepaste kantstrooiinrichting. Op de Isobus modellen is die vanaf de terminal zowel naar links als rechts te bedienen. Tribord 3D wordt standaard alleen aan de rechterzijde gemonteerd.

Sulky kan ook plaatsspecifiek strooien en secties schakelen. Dat systeem het Econov. Om dat overzichtelijk weer te geven kun je straks kiezen voor de nieuwe 8 inch Quartz 800 touchscreen terminal kiezen. Hiermee bedien je twaalf secties, configuratie van het afgiftepunt van de korrels op de schijf, de strooicurve van het product en de individuele variabele afgifte per kant met GPS.

Met CNM van o.a John Deere kun je strooier instellingen direct inladen

In samenwerking met John Deere, Rauch, Vista en Landdata Eurosoft ontving Sulky een gouden medaille op de Agritechnica van beursorganisatie DLG. Die krijgen de bedrijven voor ‘Connected Nutrient Managent’. Voor de Franse fabrikant houdt dit in dat je strooierinstellingen voor een bepaalt type kunstmest uit de Fertitest databank kunt halen en vervolgens exporteren naar het MyJohnDeere platform. In de trekkercabine kun je de instellingen dan downloaden naar de strooier. Daarvoor heb je wel een GS 2630 terminal met geïntegreerd modem nodig van Deere. Alle functies van de strooier worden automatisch op de juiste instelling gezet. Voorheen gebeurde dat handmatig.


Aan de techniek van de sectiebestuurde strooier veranderde Sulky niets. Het gaat om een verbetering van details. Beschik je over een John Deere trekker met GS 2630 terminal en modem, dan kun je strooierinstellingen zo naar de strooier downloaden. Dat voorkomt fouten.


De Quartz 800 is de nieuwe Isobus optie van Sulky-Burel. Het is een universele terminal, dus je kunt hem ook voor andere werktuigen gebruiken. Het scherm heeft een 8 inch touchscreen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden