Laatste redmiddel

Suikerbieten beregenen meestal niet lonend

26 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een driejarig onderzoek naar de beregening van suikerbieten heeft aangetoond dat op de meeste momenten het niet interessant is om suikerbieten te beregenen voor een hogere wortelopbrengst. Alleen wanneer het loof begint af te sterven door droogte is beregenen aan te raden, concluderen de onderzoekers.

Bieten beregenen is alleen raadzaam wanneer het loof afsterft

Het deelproject Sensoren in Suikerbieten is onderdeel van IJKakker. Dit is een samenwerkingsproject van sensorleveranciers, ontwikkelaars van adviesdiensten en kennisinstellingen. Het deelproject is drie jaar lang uitgevoerd op proefboerderij Kooijenburg in het Drentse Rolde. Er is gekeken naar het juiste moment van beregenen en welke invloed dit heeft op de efficiëntie van het stikstofgebruik.


Voor het onderzoek zijn verschillende methoden gebruikt om het juiste moment van beregenen te bepalen. Zo werden bodemvochtsensoren van Dacom gebruikt, het beregeningssignaal van DLV Plant, satellietbeelden, gewassensoren en visuele waarnemingen. Doel van het project was om een adviessysteem op te kunnen zetten die waarschuwt wanneer droogteschade optreed.

In 2013 zijn vochtsensoren van Dacom ingezet om het beregeningsmoment te bepalen. Toen is driemaal 25 millimeter water gegeven. In 2014 werden visuele waarnemingen gebruikt en is één keer 25 mm beregend. In beide gevallen kon geen significant hogere wortelopbrengst worden ontdekt bij zowel een optimale stikstofgift als verschillende stikstoftrappen. Deze resultaten ondersteunen de praktijkervaring dat beregenen pas loont wanneer het loof afsterft door vochtgebrek of verbranding.

Voor zowel de beregende als niet-beregende bieten was de optimale stikstofgift 150 kilo per hectare. Meer stikstof leidde niet tot een significant hogere opbrengst. Bij een stikstofgift van 225 kilo per hectare lag de opbrengst zelfs lager. In het teeltregistratieprogramma Unitip van Cosun is een perceelsspecifiek stikstofadvies toegevoegd. Op basis van ingevoerde teeltgegevens wordt een optimale gift per perceel berekend.

Vochtsensoren zijn een goed hulpmiddel om inzicht te krijgen in de vochttoestand, zo luidt de conclusie. Echter, visuele waarnemingen zijn nodig ter ondersteuning. Het juiste beregenmoment bepalen met behulp van satellietbeelden bleek in de praktijk een probleem. In juli en augustus 2014 waren slechts drie beelden beschikbaar. Dat is te weinig voor gedegen advies. Als vuistregel voor beregenen geldt: Wanneer het loof van de bieten ’s nachts niet meer helemaal overeind komt en bladschade optreed is het raadzaam te beginnen met beregenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden