Grootste ter wereld

Dupont verwerkt maïsstro tot biobrandstof

2 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Agrogigant DuPont heeft op vrijdag 30 oktober officieel een nieuwe biobrandstoffabriek in gebruik genomen. Die staat in Nevada, in de Amerikaanse staat Iowa. De fabriek produceert cellulose biobrandstof, wat wordt gewonnen uit maïsstro. Daarvan gaat de faciliteit jaarlijks 375.000 ton verwerken. Goed voor 113,5 miljoen liter biobrandstof.

375

duizend

ton maïsstro zet de fabriek jaarlijks om tot 113,5 miljoen liter biobrandstof

Naar eigen zeggen is de fabriek in Nevada de grootste wereldwijd voor de productie van cellulose biobrandstof. Deze ‘groene’ brandstof wekt 90 procent minder broeikasgassen op ten opzichte van benzine, zegt Dupont. Om de fabriek van genoeg maïsstro te voorzien wordt een beroep gedaan op 500 boeren in een straal van 50 kilometer rond de fabriek. Zij gaan jaarlijks 375.000 ton plantmateriaal leveren. Het gaat om de stengels, bladeren en kolvenresten van maïs. Op de fabriek werken 85 mensen jaarrond, aangevuld met 150 seizoensarbeiders.

Dupont werkt wereldwijd aan meerdere locaties om cellulose biobrandstof te produceren. Zo kondigde het eerder al een overeenkomst aan om in China de grootste fabriek van het land te gaan bouwen, samen met een Chinese partner. Ook in Macedonië werkt het sinds eind vorig jaar aan een bioraffinageproject.

Het overgrote deel van de biobrandstof die in Nevada zal worden geproduceerd is bestemd voor de staat Californië. Daarmee wil de staat zichzelf groener maken. Minder broeikasgassen uitstoten en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Ook wil Dupont met  de fabriek aantonen wat mogelijk is op commerciële schaal qua biobrandstofproductie. Dupont praat zelf over een biobrandstofvoorziening die de VS zal veranderen.

De agrarische staat Iowa zegt verheugd te zijn met de fabriek van Dupont, die voor zowel de staat als de boeren voordeel oplevert. Zo krijgen de boeren straks een extraatje omdat naast de korrelmaïs ook het stro kan worden verkocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden