Eigen frequentieband

Minister Kamp geeft prof drone meer ruimte

4 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Om professionele drones een betrouwbare, storingsvrije verbinding te bieden gaat de overheid een aparte frequentieband  beschikbaar stellen, specifiek voor het gebruik van drones. Bijvoorbeeld voor agrarische drones of UAV’s die voor inspectie van objecten of filmwerkzaamheden worden gebruikt. Een professionele drone hoeft zo niet langer gebruik te maken van de storingsgevoelige wifi banden.

Met de nieuwe frequentie hoeft niet op het storings-
gevoelige wifi te worden gevlogen

De groep professionele dronegebruikers groeit – net als het aantal hobbyisten – explosief in Nederland. Minister Kamp van Economische Zaken maakte gisteren bekend een nieuwe frequentieband beschikbaar te stellen, speciaal voor prof gebruik. Die ligt tussen de 2.300 en 2.495 MHz golf.

Naast hobbydrones maken ook professionele UAV’s gebruik van vrije wifi banden. Die zijn storingsgevoelig omdat miljoenen smartphones en andere apparaten hier ook gebruik van maken. De nieuwe bandbreedte is bedoeld voor het doorzenden van live camerabeelden.

Vanwege de sterk groeiende dronemarkt en het stijgend aantal toepassingen heeft Kamp de afgelopen maanden het Nationaal Frequentieplan aangepast. De wettelijke aanpassing was gisteren – 3 november – officieel rond. De eerste vergunningen kunnen nu worden aangevraagd bij Agentschap Telecom. Zij houden namens EZ toezicht op de ether. Een licentie is één jaar geldig en kost enkele honderden euro’s

De minister en Agentschap Telecom benadrukken dat de nieuwe frequentieband los staat van alle veiligheidsregels waaraan drones moeten voldoen. Het biedt louter een storingsvrije verbinding. Naast veel professionele drones telt ons land volgens Kamp ongeveer 100.000 hobbydrones.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden