Variëren per rij

Kramer kan uien en peen elektrisch zaaien

4 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Fabrikant Kramer uit Bant komt met een nieuw systeem om haar groentezaaimachine elektrisch aan te drijven. Dit heet Protronic en is optioneel op alle precisiezaaimachines leverbaar van de fabrikant. Ieder element wordt door een elektromotor aangedreven. Zo is de zaaizaadhoeveelheid per rij instelbaar en kan iedere rij onafhankelijk worden bediend.

Op de Protronic wordt ieder element elektrisch aangedreven

Op bietenzaaimachines wordt al langer gebruik gemaakt van elektrisch aangedreven zaaischijven, die de centrale aandrijfas vervangen. Deze wordt met een ketting en versnellingsbak aangedreven om het aantal omwentelingen – en dus de afgifte van het zaad – aan te passen. Kramer monteert een elektromotor per rij.

Na een serie van uitgebreide testen heeft Kramer uit Bant de machine officieel gepresenteerd op de Bejodagen in Warmenhuizen. Telers en loonbedrijven zijn enthousiast, zo zegt het bedrijf. De vinding komt dan ook voort na vragen vanuit de praktijk. Gebruikers willen graag iedere rij automatisch in- en uit kunnen schakelen. Ook een automatische start-stop per element is mogelijk. Vooral bij geren levert dat voordeel op.

Het grootste voordeel van de nieuwe aandrijving is dat de zaaizaadhoeveelheid per rij kan worden ingesteld. Zo kan naast een spuitspoor een rij dikker worden gezaaid. Ook op schaduwpercelen – waar de groei minder dan optimaal is – kan meer worden verzaaid.

Voor Protronic heeft Kramer de handen ineengeslagen met het Italiaanse bedrijf Roj. De computer die alle elementen aanstuurt kan via Isobus samenwerken met alle GPS systemen. Daarnaast is Kramer importeur geworden van Rojo voor Noordwest Europa. Op de Agritechnica worden de producten van dit bedrijf getoond.

Kramer gebruikt de zaaitechniek van Gaspardo

Kramer uit Bant gebruikt voor haar zaaimachines de precisiezaaimachine van Maschio Gaspardo. Die worden op een groot aantal punten aangepast voor het zaaien van onder andere uien en peen, in een enkele of dubbele rij. Verder worden meer mogelijkheden gecreëerd voor het aandrukken van het zaad en wordt op iedere zaaischijf een infrarood camera gemonteerd. De trekkerchauffeur kan zo altijd zien wat er met iedere zaaischijf gebeurt. Daarmee mikt het vooral op het luxe segment. Daarin is het naar eigen zeggen marktleider voor de Benelux.

Hoewel Kramer zich tot nu toe vooral richt op het zaaien van gewassen komt het volgend jaar op de markt met een plantmachine voor tweedejaars plantuien. Hiervoor paste het een plantmachine voor knoflook aan. Die maakt gebruik van grote schijven voor een exacte afleg van het plantgoed. De uitjes worden met behulp van een vacuüm tegen de schijf getrokken. Zo kan zeer precies worden geplant, waar dat voorheen met een gemiddelde per strekkende meter gebeurde.

Uit de eerste praktijkproeven van Kramer blijkt deze precisie plantmethode een flinke meeropbrengst te leveren. Het bedrijf test de machine momenteel bij het planten van winterplantuien en hoopt ze volgend jaar te kunnen verkopen.


Het Protronic zaaielement van Kramer, hier in een startopstelling. Aan de voorzijde wordt een elektromotor van het Italiaanse Rojo gemonteerd, die de zaaischijf met een ketting aandrijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden