Beurs nieuwe stijl

Agritechnica 2015: De spanning is verdwenen

9 November 2015 - Niels van der Boom

Noem me een zeurpiet maar Agritechnica editie 2015? Helemaal zo spannend niet. Misschien is het wel Agritechnica ‘nieuwe stijl’ want, er zijn veranderingen op stapel. Daar is de 2015 editie in Hannover een voorbode van. Als u regelmatig op internet machinenieuws volgt zult u op de beurs voor weinig verassingen komen te staan. Die vind je in de kleine hoekjes.

Agritechnica 2015 kent niet langer groter onthullingen

Begrijp me niet verkeerd. Agritechnica is thé place to be voor wie gek is van landbouwtechniek. Sta je niet op de Hannover Messe Gelande? Dan hoor je er niet bij als fabrikant. Wat begon als een landelijke Duitse beurs is uitgegroeid tot misschien wel het meest toonaangevende evenement voor Europa en daarbuiten, voor wat betreft de agrarische sector. Die reputatie brengt de beurs veel bezoekers. Zeer veel bezoekers. En fabrikanten. Maar, de sfeer veranderd.

Grote fabrikanten pakken de zaken tegenwoordig anders aan. Die veranderingen druppelen langzaam door maar, anno 2015 zijn ze duidelijk merkbaar. Op de steeds groter wordende beurs is het – zelfs voor wereldspelers – niet mogelijk om voldoende interesse te kweken, zo menen ze. Persbijeenkomst na persbijeenkomst stapelen zich op en als bezoeker heb je toch wel een dag of drie nodig om alles te zien.

De grote boys pakken het daarom anders aan. Voorafgaand aan de Agritechnica – zo ongeveer vanaf augustus – starten ze met het organiseren van persconferenties en bijeenkomsten. Journalisten kunnen in het veld al met de nieuwste trekkers en machines rijden. Uitgebreid wordt over de nieuwe techniek geschreven, waardoor beursbezoekers lekker worden gemaakt om toch vooral bij merk X of Y op de stand te komen koekeloeren. Zo gebeurde het dat dit jaar al het nieuws van de full liners lang en breed bekend en uitgekauwd was voor de beurs begon. Dat resulteerde in extreem weinig afgedekte nieuwe trekkers en machines.

Sta je niet in Hannover als fabrikant? Dan hoor je er niet bij

Als bezoeker trek je hier voordeel uit. Vooraf weet je wat je kunt verwachten en kun je plannen maken. Welke nieuwe trekker moet bekeken worden. Is de elektrische hark van Fendt of de rupsband van Zuidberg de moeite waard? Maar, de grote spanning rondom Agritechnica is verdwenen. Reikhalzend wordt uitgekeken naar Azië. Fabrikanten uit deze landen weten ons nog wel te verassen, door plotsklaps met een volledig gamma aan trekkers en machines naar de beurs te komen. Maar, de vraag is wanneer deze uiteindelijk op het erf van een Nederlandse boer komen te staan. Het verleden leert dat dit een lange en moeizame weg is. Het lukt Azië nog niet om de reputatie van hun autobroeders te evenaren en op kwaliteit en functionaliteit met bouwers uit het westen te concurreren.

Agritechnica blijft een prachtige plek om te bezoeken. Geen enkel Europees land levert zoveel bezoekers als Nederland. Het aantal standhouders uit ons landje neemt iedere keer weer toe. Loop een grote stand op en je vind er Nederlandse vertegenwoordigers. Het is ‘slechts’ 4 uur rijden van Utrecht naar Hannover. Samen hebben we de beurs een beetje Nederlands gemaakt. Wellicht in de zoektocht naar een Landbouw RAI vervanger? En alle andere Europese shows? Dat zijn vooral netwerkbeurzen geworden. Of ze het nu willen of niet. Zelfs de Sima. En de fabrikanten? In de jaren dat Agritechnica niet plaatsvindt broeden ze op iets nieuws en blijft het angstvallig stil.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Agritechnica
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden