Geospread op kleiner model

Kleine boer profiteert van kunstmeststrooien op GPS

10 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Als eerste fabrikant introduceerde Kverneland een systeem van kunstmest strooien op GPS met behulp van mechanisch geregelde secties. Dat was in 2011. Op de Agritechnica toont Kverneland - onder merknaam Vicon - de nieuwe ROM Geospread. Deze strooier beschikt over dezelfde techniek als de RO-EDW, maar is bedoeld voor de middelgrote akkerbouwer en melkveehouder.

De ROM Geospread strooier is bedoeld voor middelgrote bedrijven

De Vicon ROM strooiers zijn er met een kuipinhoud van 1.100 tot maximaal 2.450 liter. Daarmee mikt de fabrikant op het middensegment aan akkerbouwers en professionele melkveehouders. Het Geospread systeem is gelijk aan zijn grote broer. Met behulp van een (D)GPS signaal of handmatig is de werkbreedte variabel instelbaar.

Op basis van eerder gebruik, perceelsranden, kopakkers of taakinformatie past de automatische sectiebesturing de werkbreedte en de dosering aan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van GPS. Voor de middenmoot strooier biedt de fabrikant sinds vorig jaar al een eenvoudige terminal: Isomatch Tellus Go. Deze heeft slechts één scherm in plaats van een dubbel display op de Isomatch Tellus II. Je moet daardoor switchen tussen de strooierbediening en het GPS-scherm. Echter, de prijs ligt wel een stuk lager. Dat zal deze groep gebruikers aanspreken. Verder boet het scherm niet in op functionaliteiten.

Voor 2016 zal een gelimiteerde serie van deze machines beschikbaar zijn voor klanten in de Benelux. Voor bepaalde landen wordt de strooier onder de naam Kverneland CL Geospread verkocht.

Het Geospread systeem gebruikt twee actuatoren om de doorstroomopening te wijzigen en het punt te bepalen waarop de korrels de schoep raken. Zo kan het strooibeeld worden aangepast en in secties worden gewerkt. Daarmee is het zelfs mogelijk om 'beentje over' te strooien. Bijvoorbeeld secties 1 en 2 wel. 3 en 4 niet, om 5 en 6 weer wel te strooien.

Het ROM model heeft twee weegcellen - in plaats van vijf op de RO-EDW - en kan slechts 28 meter ver strooien. De sectiebreedte blijft met maximaal 2 meter gelijk. Dat maakt de machine voor Nederlandse akkerbouwers wat minder interessant. Beter zou een strooibreedte tot 33 of 36 meter zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden