Meer omzet, minder winst

Claas weet stand te houden tijdens machine malaise

16 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Machinegrootgrutter Claas weet over het financiële jaar 2015 – in tegenstelling tot de meeste concurrenten – wederom groei neer te zetten. Al is die slechts weinig van betekenis. De totale omzet van Claas steeg met 0,4 procent, tot 3,83 miljard euro. De netto inkomsten komen 5 procent lager uit.

Zeer opmerkelijk is dat Claas in Noord Amerika groeide

Het bedrijf zegt tevreden te zijn over hoe 2015 is verlopen. Het erkent dat de verkoop in bepaalde delen van de wereld moeizaam verloopt, maar toch wist het ook te groeien. Bijvoorbeeld in Azië. Desondanks is ook aan de jaarcijfers van Claas te merken dat de markt terugloopt.

De winst op verkopen komt, ten opzichte van 2014, 8,4 procent lager uit; op 824,2 miljoen euro. De netto inkomsten voor aftrek van belastingen laten een kleine plus van 1,7 procent zien en komen op 157,7 miljoen euro. Echter, de EBITDA (inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen) ligt wel 5,3 procent lager: 310,5 miljoen euro. Het netto inkomen van de groep ligt met 105,7 miljoen euro 6,5 procent lager dan in 2014 het geval was.

Buiten Europa wist Claas de meeste groei te boeken. Volgens zegsman Lothar Kriszun ligt die boven de 10 procent. Opmerkelijk is dat het in Noord Amerika wist te groeien. Daar waar juist de grootste klappen vallen voor bijvoorbeeld John Deere, CNH en Agco. Ook in Zuid Amerika en India groeide het bedrijf.

In Oost Europa daalde het aantal machineverkopen. Dat ontmoedigde Claas echter niet om te investeren in haar Russische fabriek in Krasnodar. Het lukte de Duitsers namelijk om Claas in Zuid Rusland te laten classificeren als Russisch fabrikaat. Het land laat namelijk maar mondjesmaat de import van maaidorsers toe, om eigen fabrikanten te beschermen. Met het predicaat hoopt Claas dat nu te omzeilen.

Ook in Duitsland en Frankrijk werd geïnvesteerd in de productie. De totale investeringen in materialen ligt desondanks een kwart lager ten opzichte van 2014. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de fabrikant minder nieuwe machines op voorraad produceert. Claas zegt zelf veel te blijven investeren in haar R&D afdeling. Dit bedrag is in een jaar tijd wel afgenomen, van 212 tot 203 miljoen euro.

Voor 2016 verwacht Kriszun dat de wereldwijde markt voor nieuwe trekkers, werktuigen en oogstmachines met 20 procent af zal nemen. Dit betekent dat de grootste klap nog moet komen. Dat is in het geheel te wijten aan lage gewasprijzen en het feit dat bedrijven vaak al over moderne machines beschikken. Claas noemt dit echter een tijdelijke dip en voorspelt voor 2016 dat het haar sales niveau hoog kan houden en ook de nettowinst op een gelijk niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden