Game of drones op tech show

Professionele techniek steeds vaker in budget drone

18 Januari 2016 - Niels van der Boom

De drone technologie ontwikkelt zich in rap tempo . Daarmee worden steeds meer technologieën voor consumenten bereikbaar. Dat is ook goed nieuws voor boeren. Het wordt betaalbaar om zelf te vliegen.

Professionele technologie wordt ook voor consumenten bereikbaar

De CES show in Las Vegas is dé beurs voor consumentenelektronica. Ondanks dat drones inmiddels gemeengoed worden blijven ze hun wow-factor behouden. Het nieuws rondom de onbemande vliegende apparaten was dan ook groot. Alleen het nieuws rond marktleider DJI was ronduit teleurstellend.

Het grootste nieuws op CES – wat drones betreft – is de Yuneec Typhoon H. Dat spreek je uit als unique. Dit bedrijf is hard op weg om de grootste concurrent van DJI te worden. Hoe doen ze dat? Door techniek die je twee jaar geleden op de allerduurste professionele drones vond in de Typhoon H te verpakken voor een prijs van  ‘slechts’ 1.800 euro. Daartoe is de enorme ontwikkeling binnen deze sector in staat.

De Typhoon H is een hexacopter (6 rotors) vervaardigt uit koolstofvezel. In de lucht klappen zijn steunpoten in, zodat de camera ongehinderd 360 graden kan filmen en fotograferen. Sonar sensoren in de neus zorgen ervoor dat hij niet tegen obstakels aan vliegt. Iets waar de immens populaire DJI Phantom wel last van heeft. Een sensormodule onder de drone meet constant de hoogte, waardoor het mogelijk is om binnen te vliegen zonder gebruik van een GPS signaal.

De Typhoon H is van nog veel meer snufjes voorzien die het vooral veilig moeten maken om te vliegen. Daar valt of staat deze branche mee. Fabrikanten maken de techniek ‘dummy proof’ zodat ze geen gevaar vormen. De Yuneec weet waar no-fly zones zich bevinden en is daar dus niet te gebruiken. Bijvoorbeeld rond een vliegveld. Valt één rotor uit, dan kan hij alsnog veilig landen.

Uiteindelijk draait het om de camera die onder het apparaat hangt. In het geval van de Yuneec zit ook dat wel snor. De 12 megapixel camera kan 4K beelden opnemen. Een optie is het Intel collision avoidance systeem. Deze sensor ziet het camerabeeld en grijpt in wanneer je ergens tegenaan dreigt te botsen. De Chinese fabrikant belooft ook met andere camera’s te komen, zoals een infraroodcamera.

De Disco van Parrot heeft veel weg van de agrarische eBee

Een andere fabrikant die een nieuwe drone toonde is het Franse Parrot. Hun Disco ‘fixed wing’ drone lijkt schrikbarend veel op de agrarische eBee. Niet zo vreemd want SenseFly – het bedrijf achter de eBee – is onderdeel van Parrot. De Disco kan volgens de fabrikant 45 minuten in de lucht blijven en beschikt over een 14 mp full HD 1080P camera. Opstijgen, landen en terug naar huis vliegen doet het systeem volledig automatisch. Nadat je hem uit de doos hebt gehaald is hij direct te gebruiken.

Prijzen zijn nog niet bekend maar, dat zal flink minder zijn dan de 16.000 euro die je nu voor een eBee neerlegt. Echter, die kosten zitten hem vooral in de camera en niet in het stukje vliegend piepschuim. Het laat wel zien dat de technologie in rap tempo verbetert en daarmee ook beter bereikbaar (lees: betaalbaar) wordt.

Omdat CES draait om consumenten elektronica waren er vooral veel kleine  ‘speelgoed’ drones te zien. Die hebben wel één ding gemeen: veiligheid. Dat stelt iedere fabrikant op één en de techniek gaat hard vooruit op dit gebied.

Alle drones hebben één grote tekortkoming: Hun batterijduur. De meeste flinke consumententoestellen komen niet verder dan 20 tot 30 minuten op één accu. De Parrot Disco is met zijn 45 minuten een echte uitzondering. Wanneer de veiligheid getackeld is kunnen fabrikanten zich hier op gaan richten.


Het Chinese Yuneec (unique) toonde op CES hun Typhoon H. Onder de koolstofvezel kap vind je veel technologie die voorheen alleen op de allerduurste professionele drones beschikbaar was.


Parrot introduceerde in Las Vegas de 'Disco'. Een zogenaamd fixed wing toestel. Komt hij je bekend voor?


Zoek de verschillen tussen de Disco en SenseFly's eBee Ag. Ze lijken veel op elkaar. De consumentensector kan helpen dronetechnologie betaalbaar te maken voor de agrarische sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

CESdroneUAV
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden