Visie Case IH

Zo gaat uw trekker er in de toekomst uitzien

30 Augustus 2016 - Niels van der Boom - 6 reacties

Misschien gaat de Amerikaanse Farm Progress Show van 2016 wel in de boeken als een ‘landmark event’. Misschien kijkt Case IH hier over tien jaar met een goed gevoel op terug. Misschien is dit de werkelijkheid en misschien blijft het gewoon dromen van de toekomst en is het louter een marketingstunt. Indrukwekkend is het zeker.

Op de Farm Progress Show in Iowa, de grootste machineshow in de VS, toont Case IH een opzienbarend nieuwe trekker. Het gaat deze keer niet om wat er allemaal wél op zit maar vooral om wat er niét op zit: Een cabine. Waarom? Over een paar jaar hebben we geen chauffeur meer nodig dus die cabine kan prima weg. Het ziet er afschuwelijk uit maar misschien moeten we er maar heel snel aan wennen. Of zoals Lincoln Steffens zei na een bezoek aan de Sovjet-Unie: I have seen the future, and it works.

Autonomous Concept Vehicle ofwel ACV. Zo noemt Case IH het concept. Een Magnum-trekker zonder cabine, metallic lak en zwarte velgen. De trekker is in levende lijve te bewonderen op de Farm Progress Show en is in een video vol in actie te zien. En daarmee zet de fabrikant toch wel een enorme stap. Een stap die eigenlijk niet eens zo moeilijk is.

Wat Case IH probeert is reacties uitlokken. Zo kun je op een speciale pagina je mening invullen en aangeven wat jij graag op de toekomsttrekker terugziet. Het is ook zeker niet de eerste fabrikant die een cabineloze trekker toont echter, het is wel de eerste dat kunstje met een werkende landbouwtrekker flikt.

De komende jaren zal de trekker nog niet van de lijn op Grand Island in Nebraska rollen. Een datum wanneer de fabrikant denkt dat het concept praktijkrijp is noemt het ook niet. In het filmpje is te zien dat ‘de boer’ hem aanstuurt via zijn Windows tablet. De trekker is van sensoren voor obstakeldetectie voorzien. Niet alleen voor de overstekende auto van de buren, maar ook voor bijvoorbeeld natte plekken.

Waar Case IH de spijker op zijn kop slaat is door het systeem aan te laten sluiten bij de praktijk. Ze maken gebruik van een standaard trekker – die iedereen kent en gebruikt – en wijzigen relatief ‘subtiel’ enkele zaken. Dat is waarschijnlijk ook de realiteit. Een concept zoals de robotjes van Fendt is leuk maar niet direct haalbaar.

Grote kans dat je de trekker volgend jaar november ook op de Agritechnica kan bewonderen. In het filmpje wordt ook CNH Industrial, het moederbedrijf van Case genoemd. Wie weet wat voor Europese oplossingen van kleiner formaat er nog gaan komen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
patrick vetmester 30 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10871333/Zo-gaat-uw-trekker-er-in-de-toekomst-uitzien]Zo gaat uw trekker er in de toekomst uitzien[/url]
zeer interressant ben ik wel voor te vinden
Gerbert D 30 Augustus 2016
"Wie weet wat voor Europese oplossingen van kleiner formaat er nog gaan komen."
John Deere deed dit een jaar of 15 geleden ook (kan ook wel 10 jaar zijn met een klein model, onder de 100 pk. Ook een herkenbare trekker met een gladde kap ipv een cabine. Of het een europees of amerikaanse ontwikkeling was weet ik niet meer.
Ook leuk, buurman pesten door de zooi te hacken en overal een rijtje overslaan.
Abonnee
Niels 30 Augustus 2016
Gerbert D schreef:
"Wie weet wat voor Europese oplossingen van kleiner formaat er nog gaan komen."
John Deere deed dit een jaar of 15 geleden ook (kan ook wel 10 jaar zijn met een klein model, onder de 100 pk. Ook een herkenbare trekker met een gladde kap ipv een cabine. Of het een europees of amerikaanse ontwikkeling was weet ik niet meer.
Ook leuk, buurman pesten door de zooi te hacken en overal een rijtje overslaan.

Dat was deze trekker Gerbert: http://cms.boerenbusiness.nl/upload/ck/images/John%20deere%20robot.jpg geïntroduceerd in 1998-99 al dus geen tien maar 17 jaar! (je word oud). Was een 5310 met ook een ander kapje.
boer 31 Augustus 2016
Wat een idioten, zo ontstaat er nog meer werkloosheid.
Waar gaat dit heen als straks alles geautomatiseerd is? hoe moeten we dan nog onze centen verdienen?
slimmeboer 31 Augustus 2016
Hoe moeten we dan nog onze centen verdienen? Nou, dat is heel simpel, het is namelijk de bedoeling dat die robots zo hard werken dat ze geld voor je verdienen. Zelf blijf je lekker in je relaxfauteuil zitten :)
Gerbert D 31 Augustus 2016
Hmm toch iets minder "herkenbaar trekker" dan ik in me hoofd had, lang geleden zoals je al zei.
slimmeboer, ook bij de huidige trekkers is dat de bedoeling. Of je moet een hobbyist zijn.
schoenmakers1 1 September 2016
beste boer, een gemiddelde asielzoeker is in nederland meer gewenst als een boer, en laat nou die asielzoeker de grootste toename van de bijstandsuitkeringen op zijn geweten hebben, kun je nagaan hoe het in nederland gesteld is
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden