Reiniging geautomatiseerd

Ontsmetten met een pluimveerobot

15 September 2016 - Harald Roelofs

Er is een nieuwe loot aan de stam van Agrirobots: De Octopus Poultry Safe maakt stallen met pluimvee schoon en sommige modellen herkennen eventuele dode kippen en ruimen ze op.

De automatisering op agrarische bedrijven neemt steeds verder toe waardoor er minder uren gewerkt hoeven te worden. Voedersystemen en melksystemen worden meer en meer gerobotiseerd en dit geldt nu ook voor het schoonmaken en ontsmetten van stallen en schuren.

De Octupus Poultry Safe is namelijk speciaal ontworpen voor het ontsmetten van stallen en schuren voor kippen en kuikens. Het apparaat kan gebruikt worden terwijl de kippen of kuikens gezellig om het apparaat heen verblijven. Volgens de fabrikant, Octopus Robots, hebben tests uitgewezen dat de dieren er geen last van ervaren als de robot zijn reinigende werk doet. Het bedrijf beweert zelfs dat de kippen en kuikens het prettiger vinden als de robot in de stal aan het werk is, dan wanneer een mens aan het schoonmaken is. Het apparaat verspreidt schoonmaakmiddel in een straal van 360 graden en slaat volgens de fabrikant geen vierkante millimeter over. De robot maakt niet alleen de schuur of stal schoon, maar houdt daardoor ook het ammoniakgehalte laag, regelt de temperatuur en de vochtigheid. Sommige modellen van de robot signaleren ook dode kippen en ruimt de dode dieren op.

De Octopus Poultry Safe kan op afstand bediend worden en werkt verder op autopilot. Het apparaat werkt op een batterij en kan behoorlijk wat elektriciteit verbruiken, maximaal zo’n 1140 watt. Maar de robot heeft drie versnellingen waarin hij kan worden ingesteld en op die manier kan hij nog redelijk wat energie besparen. De robot hoeft overigens niet uitgeschakeld worden om de batterij te herladen, want hij gaat automatisch naar het laadstation om zichzelf op te laden. Ondertussen blijft hij op die plek gewoon aan het werk.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden