8 miljoen beschikbaar

Ministerie EZ start proeftuin precisielandbouw

13 Februari 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het Ministerie van Economische Zaken stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor het opstarten van de ‘Nationale Proeftuin Precisielandbouw’. Gedurende vier jaar wordt dit bedrag beschikbaar gesteld. De proeftuin dient om uitvindingen, prototypes en nieuwe technologieën praktijkrijk te maken.

Staatssecretaris Martijn van Dam, van Economische Zaken, maakte maandag 13 februari het nieuws bekend. Van Dam brengt die dag een werkbezoek aan machinefabrikant Lely in Maasland en plantenkweker Bunnik Plants. Hij vertrouwt erop dat, naast de 8 miljoen euro van uit de overheid, het bedrijfsleven ook 8 miljoen euro investeert in de proeftuin gedurende de levensloop van het project.

2

miljoen euro

Per jaar, gedurende 4 jaar, maakt EZ vrij

‘De Nederlandse landbouw is toonaangevend op internationaal vlak. Om dat te blijven moeten we in vooruitgang investeren’, aldus de Staatssecretaris. De proeftuin moet er voor zorgen dat de Nederlandse land- en tuinbouw ook in de toekomst toonaangevend blijft. In de Nationale Proeftuin kunnen nieuwe technieken, op het gebied van drones en sensoren, in een realistische proefopstelling worden getest en doorontwikkeld. Vervolgens worden ze aan boeren gedemonstreerd die het stokje over moeten nemen.

De Nationale Proeftuin start met een ontwerpstudie. Die moet ik kaart brengen welke experimenteerruimtes (kassen, akkerbouwgrond of stallen) er zijn voor het ontwikkelen van nieuwe landbouwtechnologie. Op basis daarvan wordt vastgesteld wat de wensen zijn. Deze zomer nog moet de studie resultaat opleveren, zodat op korte termijn de proeftuin verder kan worden ontwikkeld.

Om internationaal agrarisch koploper te blijven moet de agri & food sector fors investeren in innovatie, meent Van Dam. Eerder al maakte hij bekend dat 16,5 miljoen euro beschikbaar komt voor het project 'HighTech 2 Feed the World'. Dit initiatief richt zich op het versnellen van technologie uit andere sectoren – zoals de medische wereld of ruimtevaart – voor de landbouw. Ook wordt 12 miljoen euro door EZ vrijgemaakt voor twee investeringsfondsen. Het bedrijfsleven ondersteunt dat met nog eens 12 miljoen euro. De projecten steunen starters op technologievlak. Een ander project heeft 500.000 euro in kas om start-ups te versnellen binnen de tech-sector. Die start met een accelerator voor de tuinbouw, gevolgd door food en agritech.

Foto: Ministerie EZ

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Arnold 13 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10873386/Ministerie-EZ-start-proeftuin-precisielandbouw]Ministerie EZ start proeftuin precisielandbouw[/url]
Om internationaal agrarisch koploper te blijven moet de agri & food sector fors investeren in innovatie, meent Van Dam. Ja daar heeft van Dam een punt, maar om te kunnen beoordelen of dit de goede weg is om innovatief een voorbeeld in de wereld te blijven moet je wat meer kennis van zaken hebben.
Als we voorop blijven lopen op een doodlopende weg omdat je te weinig kennis van zaken hebt om initiatieven in hun geïntegreerd geheel te kunnen plaatsen kan het wel eens zijn dat je de plank mis slaat.
Als we kijken naar de problemen op het gebied van humane gezondheid in relatie tot de inhoudelijke kwaliteit van ons voedsel hebben we het over een andere orde. Als we als Agrarisch Nederland BV, in de breedste zin van het woord, iets voor de wereldbevolking willen betekenen liggen daar de mogelijkheden en het verdienmodel. Waarom snappen ze op de ministeries daar niets van en loopt men achter commerciële initiatieven aan. Waar is de kennis, durf de begane paden eens te verlaten, kijk eens buiten de geëigende kaders en je zult versteld staan van de nieuwe kansen en structurele mogelijkheden. Ik hoop dat men spoedig wakker wordt en ook goede initiatieven gaat ondersteunen en niet weer wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid.
jan 13 Februari 2017
@ Arnold Waarom loopt men achter commerciële initiatieven aan?
Omdat deze bling bling, met voorondersteld nut en vermeende praktijkbehoefte, amateurs als de staatssecretaris van EZ wel aanspreekt.
EZ en commercie zijn van omzet en winst. Daarvoor is veel basiskennis niet nodig.
Uw oproep in het algemeen belang slaat bij zowel EZ als de commercie dood.
Handel gaat om de ping en die ligt op straat. Dan hoef je niet diep te graven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden