AppsforAgri FieldMate

Ieder perceel zijn eigen betaalbare weerstation

18 Februari 2017 - Niels van der Boom - 4 reacties

Agrarisch ICT-specialist AppsforAgri, vooral bekend van agrarische apps op je smartphone, introduceert een uniek weerstation: de FieldMate. Volgens het bedrijf gaat het om het eerste ‘internet of things’ weerstation in de markt. Daarmee wil het op perceelniveau weerdata verzamelen. De techniek is slim en bovendien betaalbaar.

AppsforAgri uit Tilburg ontwikkelde onder andere apps voor Bayer, Nutreco, Nedato en FrieslandCampina. Maar, het bedrijf van directeur Corné Braber ontwikkelt ook sensoren voor de agrarische sector. Nu tracht het bedrijf een kleine revolutie teweeg te brengen met het eerste commerciële weerstation dat is aangesloten op het internet of things (internet der dingen).

De FieldMate is betaalbaar en verzamelt weerdata op perceelsniveau

Bij het internet of things is ieder elektronisch apparaat verbonden met een internetnetwerk. Data wordt verzameld, verzonden en geanalyseerd. Dat varieert in de praktijk van een slimme thermostaat in je huis tot de auto, die met het internet is verbonden, en zo exact weet wanneer welk stoplicht op groen staat omdat die ook digitaal zijn. Om maar een zijstraat te noemen. Ook in de landbouw wordt veel van IoT verwacht. We schreven er op Boerenbusiness.nl al vaker over.

Weerstations die op het IoT zijn aangesloten zijn wel te koop, maar alleen als doe-het-zelf pakket. De Fieldmate is kant en klaar. Door de kosten laag te houden kunnen telers per perceel een station plaatsen en meer van weerdata gebruikmaken. Voor de ontwikkeling heeft AppsforAgri de handen ineengeslagen met agro-meteorologen. Dat leverde uiteindelijk een soort lange ‘koker’ op die zowel in de bodem als in en boven het gewas het klimaat meet. Op 5 en 20 centimeter diepte meet het de bodemtemperatuur. In en boven het gewas wordt eveneens de temperatuur en de RV gemeten.

De Fieldmate maakt gebruik van het Sigfox LoRaWan-netwerk. Dat staat voor low power wide area network. Dit netwerk is speciaal voor IoT-toepassingen bedoeld en heeft een zeer lage doorvoersnelheid. Hierdoor vraagt het weinig energie voor het verzenden en ontvangen van data. De batterij in het weerstation gaat dan ook 5,5 jaar mee volgens de fabrikant. Het netwerk is in zowel Nederland als België landelijk dekkend. Ieder 30 minuten wordt informatie verzonden vanaf het weerstation.

De sensordata toont niet alleen aan hoe droog of nat het in en boven de grond is, AppsforAgri koppelt er direct een gewasbeschermingsmodule aan vast. Met behulp van weerdata wordt de ziektedruk, bladnat, dauwpunt en andere belangrijke parameters berekend. Er zijn modellen voor 35 verschillende gewassen beschikbaar, waaronder aardappelen, uien en peen. Alle gegevens lees je uit in een app voor Android en iOS apparaten. Die levert een ziektedrukvoorspelling voor de komende 5 dagen op perceelniveau en 14 daagse weersverwachting.

69

euro

kost één weerstation

Eén weerstation kost 69 euro. Daarnaast betaal je maandelijks een gebruiksvergoeding van 19 euro per systeem voor het weerstation en de app. Wil je gebruikmaken van de adviesmodule voor gewasbescherming, dan betaal je daar 9 euro extra per maand voor. De maandelijkse kosten bedragen dan 28 euro. Vanaf 1 april worden de eerste sensoren uitgeleverd door het bedrijf.

Het weerstation komt met een 3 jaar lange garantieperiode. Is er storing, dan is er een omruilservice die hem kosteloos omwisselt. De Fieldmate is het eerste IoT-project van het bedrijf. Ook werkt het aan sensoren voor het meten van bodemvocht (SoilMate), monitoring van veevoer (SiloMate), om de vulhoeveelheid te meten en een sensor voor het meten van nachtvorst en hooibroei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
ombutsman 19 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873463/Ieder-perceel-zijn-eigen-betaalbare-weerstation]Ieder perceel zijn eigen betaalbare weerstation[/url]
Achteraf toch een beetje duur gebleken, voor een plastic regenpijp met wat voelers. De firma gaat dus binnenlopen op de steeds terugkerende maandelijkse lasten. Voorbeelden genoeg de bekende printer met dure inktpatronen en de voordelige satelietontvanger met het veel te hoge abonnement.
Abonnee
sneu 19 Februari 2017
ombud(t)sman is met een d, en de maandelijkse lasten zijn vooral voor dat verkeer. Neem maar eens een abbonnement bij dacom of crop, dan ga je ( hopelijk) anders praten
Abonnee
sneu 19 Februari 2017
en a(b)bonnement is met één b
Herman Krebbers 20 Februari 2017
Groei en gevoeligheid voor aantastingen ook sterk beïnvloed door vochtsituatie bodem en neerslag, zo blijkt uit ervaringen en metingen afgelopen jaren. Deze kunnen op korte afstand als sterk variëren. Wanneer worden deze belangrijke parameters in systeem opgenomen en hoe weet ik dat ik de sensoren paal op juiste plek neerzet bij percelen met verschillende groeizones?
Pearl of the Caribbean 21 Februari 2017
Inburgeringscursus Nederlands op deze pagina inbegrepen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden