Overname ZedX

BASF stort zich op big data gebruik

26 April 2017 - Niels van der Boom

Gewasbeschermingsmiddelenproducent BASF neemt het Amerikaanse bedrijf ZedX over. Het bedrijf ZedX uit Bellefonte, Pennsylvania, ontwikkelt datasystemen voor de landbouw op het gebied van weeradvies, groeimodellen en gewasbeschermingsmodellen. Daarvoor gebruikt het big data.

Het nieuws werd dinsdag 25 april bekend gemaakt. De overname moet eind mei volledig afgerond zijn. BASF hoopt zo zijn grip op het gebruik van big data in de landbouw te verstevigen. De 'digitale transformatie van de landbouw', zo noemt marketing onderdirecteur Jürgen Huff van BASF het. 'ZedX heeft veel kennis in huis voor het ontwikkelen van agrarische rekenmodellen. We zijn blij die kennis in ons productprogramma te integreren en deze aan klanten aan te kunnen bieden.'

Groeimodellen helpen het ideale moment van spuiten te bepalen

3 jaar samenwerking
ZedX werd in 1987 opgericht om data te analyseren, te verwerken en groeimodellen te ontwikkelen. Het bedrijf heeft inmiddels een samenwerkingsverband van 3 jaar met het Duitse BASF achter de rug. Daar rolde onder andere een adviesmodule uit voor het gebruik van herbicide. Die kijkt naar het weer en de omstandigheden om zo te kunnen bepalen waar het ideale moment van spuiten ligt. Weersomstandigheden, bodemtemperaturen en windsnelheid liggen daaraan ten grondslag.

Meer omzet
In de toekomst komen er ongetwijfeld meer van die applicaties. Daarvoor lanceerde BASF vorig jaar het digitale platform Maglis. 'Door beter advies te bieden, kunnen we tevens onze omzet verhogen. Beter advies bieden zorgt vooral voor een betere samenwerking met onze klanten', besluit Huff.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden