Van Suiker Unie

Bietenteler krijgt advies via big data

5 Mei 2017 - Niels van der Boom

Suiker Unie gaat big data inzetten als hulpmiddel om bietentelers te voorzien van advies gebaseerd op feiten uit het veld. Daarvoor verzamelen medewerkers gegevens in het veld. Alle data bij elkaar wordt gebruikt om hun advisering per teler en perceel te verbeteren.

Suiker Unie maakt al sinds 2012 gebruik van een programma waarin data wordt verzameld en centraal opgeslagen. Nieuw is dat ICT-bedrijf The Next View uit Den Bosch voor de bietenverwerker een app heeft ontwikkeld, die adviseurs helpt om individueel advies te geven. Daarvoor worden veldwaarnemingen gecombineerd met inzichten uit big data.

In de toekomst is advies á la minuut mogelijk

Geografische locatie
Teeltadviseurs gebruiken de app in het veld, leggen gegevens vast en verzenden die gegevens vervolgens naar de zogenaamde SAP Hana server. Suiker Unie heeft zo per perceel alle gegevens voor handen in heel het land. De geografische ligging is van groot belang om een nauwkeuriger advies te geven. Het is een eerste stap voor het bedrijf richting het geven van adviezen op basis van feiten, zonder giswerk, meldt Computable.

Advies á la minuut
'In Nederland hebben we een beperkte hoeveelheid landbouwgrond beschikbaar. Die moet optimaal worden benut', zegt Jurriaan Visser. Hij is projectleider Agricultural Affairs bij Suiker Unie. 'Wij helpen daarbij met gerichte adviezen. Op termijn wellicht á la minuut.' The Next View behaalde met de app een tweede plek in een innovatiewedstrijd voor deze manier van dataverwerking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden