Vanaf 2018

Drone en gps-diensten naar laag btw-tarief

12 September 2017 - Niels van der Boom

Agrarische diensten uitgevoerd met een drone of gps-techniek mogen vanaf 8 september 2017 belast worden met het lage btw-tarief van 6%. Dat maakte staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, 12 september bekend. 

Diensten die worden verleend aan agrarische bedrijven met behulp van een drone of gps-werkzaamheden zijn aangemerkt als werkzaamheden van een agrarisch loonbedrijf. Deze vallen onder post b 13.

Diensten met drones of gps worden gezien als loonwerk

Diensten van loonwerkers
Daarnaast wordt ook het door schapen laten begrazen van natuurgebieden, waarvoor de natuurorganisatie is aan te merken als bosbouwer, aangemerkt als een werkzaamheid die onder de diensten door agrarische loonwerkbedrijven kunnen vallen.

Voorts heeft de staatsecretaris in het geactualiseerde besluit de diensten van boekhoud- en belastingadviesbureaus, die onder het verlaagde tarief vallen en die voorheen in een afzonderlijk convenant waren vastgelegd, in een bijlage bij het besluit opgenomen. 

Nut van laag tarief
Het besluit is een actualisering van het besluit genomen op 4 september 2014. Het is de vraag hoeveel nut het besluit heeft na 1 januari volgend jaar. Dan wordt namelijk  de btw-landbouwregeling afgeschaft. Dat werd 1 jaar geleden al aangekondigd.

Met het opheffen worden alle boeren btw-plichtig en heeft het verlaagde tarief voor de landbouwer, veehouder, tuinbouwer en bosbouwer geen toegevoegde waarde meer. Een btw-plichtige ondernemer heeft immers recht op aftrek van de aan hem in rekening gebrachte omzetbelasting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

dronegpsbtw
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden