Deal Topsoil Mapper

Case IH kan machines op werkdiepte sturen

1 Maart 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Case IH en het Oostenrijkse bedrijf Geoprospectors hebben een overeenkomst gesloten voor de distributie van de Topsoil Mapper (TSM). Deze sensor scant de bodem waarna de werkdiepte van een cultivator of woeler continu kan worden aangepast.

Geoprospectors liet op de afgelopen Agritechnica een nieuwe versie van de Topsoil Mapper-sensor zien. Die wordt via Isobus aangestuurd. Dat was een belangrijke eis van CNH Industrial (het moederbedrijf achter Case IH, New Holland en Steyr) om hem commercieel in te zetten. Daarvoor hebben de 2 partijen een overeenkomst gesloten.

De TSM-sensor meet de elektrische geleidbaarheid

Exclusief partner
Het exclusieve partnerschap geldt voor een groot aantal Europese landen, waaronder de Benelux. Dealers van Case IH krijgen de mogelijkheid om de TSM-sensor te verkopen. Deze sensor hangt in de fronthef, eventueel aan een frontgewicht, en meet continu de grondsoort en verdichting door middel van de elektrische geleidbaarheid. (EC-waarde), net zoals een Veris-scanner doet. Dit zegt iets over hoe droog of hoe nat de bodem is. De sensor is altijd gekoppeld aan de gps-besturing van de trekker.

Alleen getrokken werktuigen
Door de aansturing van het werktuig via Isobus te laten verlopen, kan niet alleen de machine worden bediend, maar kan de gemeten data worden opgeslagen in de trekkerterminal. Zo wordt een kaart gemaakt van de werkdiepte en bodemtoestand. Case IH levert een compleet pakket, inclusief Isobus job computer voor de terminal. TSM stuurt alleen de positie van hydraulische cilinders aan, waardoor een getrokken werktuig vereist is. Aansturing van de hefinrichting is de volgende stap voor de samenwerking.

De fabrikant tracht de bediening zo simpel mogelijk te houden. Kalibratie van de sensor is overbodig. De chauffeur selecteert een bewerkingsprogramma en kan starten. Er is keuze tussen een ondiepe of diepe bewerking en een programma voor diepwoelen. Gebruikers kunnen ook zelf profielen aanmaken of parameters instellen voor bijzondere situaties.

Precisielandbouw
Variabel je grondbewerking uitvoeren, moet brandstof en tijd besparen en een betere bodem opleveren. Je kunt de TSM-sensor ook achteraf op een trekker van Case IH laten bouwen. Op de Agritechnica maakte CNH al bekend met het Nederlandse AppsforAgri samen te gaan werken voor het leveren van vochtsensoren. Voor Noord-Amerika lanceerde het afgelopen maand een eigen cultivator die met hulp van sensoren aangeeft of je een vlak zaaibed aanlegt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 1 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10877720/case-ih-kan-machines-op-werkdiepte-sturen][/url]
ook geschikt voor kilveren/levelen? om zodoende de laser overbodig te maken??
Abonnee
Niels van der Boom 6 Maart 2018
Beste Jan,

Ik kan hier niet direct een antwoord op geven. Wellicht kunt u beter contact opnemen met uw dealer?

Mvg,
Niels van der Boom
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden