Maïs telen met robots

Kuhn test eigen robottrekker in het veld

9 Mei 2018 - Niels van der Boom

Machinefabrikant Kuhn teelt dit jaar 1 perceel maïs met behulp van robots. De zogenaamde 'Centéol 2018 Challenge' voert het uit in samenwerking met het Franse bedrijf AgreenCulture. Die heeft een autonoom werkend rupsvoertuig voor het project gebouwd.

AgreenCulture beschikt over zijn eigen RTK-gps-netwerk, die wordt gebruikt om de robot aan te sturen. Afgelopen najaar zijn bodemmonsters genomen. Op basis van deze gegevens wordt plaatsspecifiek bemest. Ook de bodemstructuur is in beeld gebracht. Het 50 hectare grote proefperceel ligt in het departement Yonne, ten zuidoosten van Parijs, nabij de stad Sens.

Inmiddels heeft het team de eerste bewerking uitgevoerd met hun 'robottrekker'. Een uit de kluiten gewassen rupsvoertuig met daarachter een Striger strokencultivator van Kuhn. Technische details van het voertuig zijn niet bekend.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Plaatsspecifiek
Volgens de planning van het project is de volgende stap het strooien van kunstmest en het zaaien met behulp van maar liefst 3 robots: 1 bemest in de rij, terwijl 2 anderen zaaien. Dat moet, volgens de plannen, met 8 kilometer per uur kunnen. Op basis van de grondsoort wordt de plantpopulatie aangepast; betere grond krijgt meer zaden.

Het plan van aanpak is om later nogmaals met stikstof te bemesten, gevolgd door maximaal 3 keer schoffelen. Dit moet een significante chemiebesparing opleveren, waar Kuhn op mikt. Het oogsten vindt wel handmatig plaats. Of het om snij- of korrelmaïs gaat, wordt niet genoemd.

Financiële steun
AgreenCulture bouwde al eerder een robotje: de CEOL. Die weegt 300 kilo en heeft 2 rupsen. Met zijn 75 centimeter kan hij tussen de maïsrijen door schoffelen. Hij is daarmee een stuk kleiner dan de Centéol. Die ontleent zijn naam aan de Azteekse god voor maïs.

AgreenCulture is een start-up die financieel wordt ondersteund door het Zwitserse Bucher, eigenaar van de Kuhn Group. Op de Agritechnica in Hannover toonde Kuhn al een glimp van hun ideeën. Bij het maïsproject zijn ook telecomprovider Orange en zadenbedrijf Dupont Pioneer betrokken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden