Weerupdate Ecorobotix

Vederlichte robot bestrijdt onkruid

31 Mei 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Donderdag 31 mei was er een bijzondere primeur te zien op De Veenkoloniale Aardappeldag in Valthermond (Drenthe). De organisatie haalde de Zwitserse Ecorobotix-robot voor het eerste naar Nederland toe. De machine, met 2 sierlijk bewegende armen, heeft een bijna hypnotiserende werking en voert autonoom plaatsspecifieke onkruidbestrijding uit op zonnestroom.  Op internet is het inmiddels een enorme hit.

De markt voor agrarische robots begint langzamerhand overvol te raken met start-ups, proefballonnetjes en prototypes. Het Zwitserse bedrijf Ecorobotix wil de markt echter in 2019 op met hun machine. Oneerbiedig gezegd gaat het om een groot zonnepaneel op 4 wielen. Sensoren detecteren het onkruid en dienen een kleine hoeveelheid glyfosaat toe. Net zoals je handmatig opslag bestrijdt. Dat moet significant middel besparen.

20

keer

minder herbicide gebruikt de robot

Selectief herbicide toedienen
De fabrikant spreekt over een herbicidegebruik die 20 keer lager is dan bij volleveldsbestrijding. Niet helemaal fair, gezien je suikerbieten of uien nooit zo zou behandelen. Die besparing is nodig. Er zitten namelijk slechts 2 tankjes op, van ieder 15 liter inhoud. Voldoende voor 1 dag werken, zo zegt de maker. Het moet nog een voordeel opleveren: door zeer geconcentreerde hoeveelheden toe te dienen, kunnen minder effectieve herbicide een hernieuwde toelating krijgen en selectief worden toegepast.

Een flink zonnepaneel, en een daaraan gekoppelde accu, zorgen ervoor dat het zijn werk kan doen (zonder bijtanken). Is het bewolkt, dan gaat de accu 12 uur mee, bij een rijsnelheid van 1,4 kilometer per uur. De bediening verloopt via een app op je smartphone of tablet. Daarvoor heeft het een eigen wifi-netwerk. Via 4G kun je overigens ook op afstand verbinding maken.

Nauwkeurigheid
De sensoren kunnen 95% van al het onkruid detecteren, aldus de makers. RTK-gps zorgt dat hij netjes tussen de rijen blijft. De maximale werkbreedte is 2 meter en de minimale rijafstand bedraagt 35 centimeter, tot maximaal 70 centimeter. Echter, de ambitie is om ook volvelds gezaaide gewassen te kunnen behandelen. Zo heb je er jaarrond werk voor. De gewashoogte mag maximaal 25 centimeter bedragen.

Ecorobotix zegt dat de machine in staat is om 3 hectare per dag te behandelen, onder ideale omstandigheden. De robotarmen maken dan maximaal 4.000 bewegingen per uur. Voor meer capaciteit, moet je een hele zwerm inzetten. Daarnaast moet je dan speciale software inzetten dat ervoor zorgt dat ze niet in elkaars vaarwater komen. Of, het concept moet flink worden verbreed.

Het huidige exemplaar weegt 130 kilo en is daarmee vrij licht. De grond mag niet te nat, te zacht of te ongelijk en heuvelig zijn. Nederland is wat dat betreft een prima testomgeving. Ook bij windsnelheden boven 60 kilometer per uur kan hij niet aan de slag.

Lang traject
Een prijs heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt. De Zwitserse ontwikkelaars zijn serieus in hun ambitie. Deze maand haalde het €9,2 miljoen op tijdens een tweede investeringsronde. Onder andere BASF is geldschieter van de machine. Eind 2013 startte de ontwikkeling en in 2015 volgde een prototype. Begin 2019 kun je hopelijk het eerste commerciële exemplaar in het veld verwachten en genieten van zijn gracieuze werk in het veld.

De Ecorobotix werd in Nederland op De Veenkoloniale Aardappeldag getoond. Ook Wageningen Economic Research toont een prototype van een spuitsysteem met camera’s. Agrifac werkt aan soortgelijke technologie (spot spraying) en laat dit op hun bestaande Condor zelfrijder zien.

Coverfoto: Innovatie Veenkoloniën

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
S. Peeters 7 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10878738/vederlichte-robot-bestrijdt-onkruid][/url]
Geachte mevrouw, heer,
Een geweldige vinding! En wat ik eigenlijk verwacht had, is dat, als de robot zo gericht onkruit kan vinden en bespuiten, het een kleine moeite is het onkruit er uit te plukken. Dan is 100% efficiency mogelijk en biologische teelt binnen handbereik.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden