Nieuws Aardappeloogst

Dit is nieuw op de Aardappeldemodag

15 Augustus 2018 - Niels van der Boom

De Aardappeldemodag (22 augustus in Westmaas) trapt een rij van evenementen af. Binnen- en buitenlandse fabrikanten presenteren zich er met hun machines. Veelal komen die in actie op het demoveld of in de schuur.

Met de Aardappeldemodag start het demonstratieseizoen voor de aardappelteelt. De Weuthen Kartoffeltag in Schwalmtal, naast Roermond, is de eerstvolgende op het lijstje (30 augustus). Potato Europe vindt dit jaar eveneens in Duitsland plaats, nabij Hannover in Bockenrode (12 en 13 september). En op 25 november kan in Kortrijk letterlijk worden 'nageborreld' tijdens de Interpom.

PPO-WUR haalt het vorig jaar geïntroduceerde Holland Process Paviljoen dit jaar naar het beursterrein. De bezoekers worden niet langer met bussen naar een nabijgelegen bedrijf vervoerd. Op het terrein zijn verder diverse inschuurlijnen te zien. Voor jonge boeren is er een speciaal programma. Aanmelden is vereist.

Overladen in het veld
Zowel bij het overladen als bij de rooiers zijn een aantal nieuwe machines te zien. Zo demonstreert Grimme hun in 2016 geïntroduceerde CleanLoader voor het eerst op de demodag. Een overlaadstation met stortbunker, rollenreiniger en afvoerband. Dewulf toont een soortgelijke combinatie: de Field Loader 240. Die wordt officieel op de demodag voorgesteld.

De basis bestaat uit een (Miedema) MH stortbunker met rollenreiniger. De aardappelen worden via een 4-delige elevator op de vrachtwagens geladen en een generator drijft het geheel aan. De machine heeft (volgens de fabrikant) een maximale capaciteit van 150 ton per uur.

(Tekst gaat verder onder de foto)Dewulf lanceert hun geheel nieuwe overlaadstation in Westmaas.

Verrassing uit Roeselare
Op vlak van de rooiers is het nog een verrassing. Wie de Ventor 4150 of getrokken Evo 290 met AirSep luchtreinigingstechniek van Grimme wil bekijken, moet naar Potato Europe komen. Er is een kans dat de Varitron 470 Platinum er wel staat. Ook is er een grote kans dat Dewulf de nieuwe Torro bunkerrooier er toont. Het grote nieuws moet bij AVR vandaan komen. Het bedrijf showt een nieuwe rooier, maar houdt alle details nog onder de pet tot 22 augustus. Gerucht gaat dat het een 2-rijïge zelfrijdende bunkerrooier presenteert.

Tevens is er een kans dat de rooidemo’s dit jaar soepel verlopen, wegens de droge omstandigheden. Dat was in het verleden weleens anders, waarbij de machines echt op de proef werden gesteld. In het Process Paviljoen vind je machines van VHM, Tolsma-Grisnich, Sarco, Manter en VAM WaterTech.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden