Weerupdate Hakseltechnieken

Nieuwe hakselaar Krone heeft 1.156 pk

12 September 2018 - Niels van der Boom

De Duitse fabrikant Krone komt met een nieuw topmodel in hun Big X serie van hakselaars. Die heeft 1.156 pk. Daarmee blijft het bedrijf de grootste machine in het programma hebben. Het gaat niet alleen om meer vermogen, maar ook de korrelkneuzer is opgeschaald.

John Deere toonde eind augustus zijn nieuwe reeks hakselaars. Het topmodel (de 9900i) perst 970 pk uit een Liebherr V12, die het met de grondverzetspecialist ontwikkelde. Krone stond toen al bovenaan met hun Big X 1100, die 1.078 pk levert. Door een nieuwe motor in de machine te lepelen, komt daar nu een slordige 75 pk bij. Die is nodig om de vergrote kneustechniek aan te drijven.

Nieuwe bek
In de huidige machine ligt een V12-motor van MAN. In de nieuwe Big X 1180 is dat een exemplaar van Liebherr met een inhoud van 24 liter. Daarmee blijft de Duitse fabrikant uit Spelle heer en meester in dit topsegment. Tegelijk met de machine wordt er ook een nieuwe bek geïntroduceerd. De XCollect wordt leverbaar naast de EasyCollect. Die is leverbaar in breedtes van 8, 10 of 12 rijen. Wil je nog breder, dan moet je naar de EasyCollect 1053 met 14 rijen. Bij XCollect worden het afsnijden en invoeren van de planten gesepareerd.

Naast de zwaardere motor, die aan de norm 'Tier 4 final' voldoet, is er een nieuwe korrelkneuzer: Optimaxx. De kneusrollen zijn behoorlijk vergroot in vergelijking tot het huidige systeem. Aangezien ze groter zijn, draaien ze ook sneller en neemt het kneusoppervlak toe. Ook is het mogelijk om de snelheid van de walsen onderling te variëren (standaard is 30%). Op de machine zijn nu 40% en 50% snelheidsverschil mogelijk. Dit alles moet de hakselkwaliteit ten goede komen. Later komt deze techniek ook op de kleinere machines.

Automatische piloot
Op moderne hakselaars speelt elektronica een grote rol. Met het EasyLoad-systeem kan de hakselaar zelf wagens vullen. Daarvoor maken camera’s een 3D-beeld van de naast rijdende wagen. De pijp wordt volautomatisch bediend. Dat moet stress bij de chauffeur voorkomen. Het systeem vult ook wagens als ze achter de hakselaar aanrijden bij het hakselen van een nieuw perceel. De NIR-sensor van Dynamica Generale slaat informatie online op, waardoor het op afstand is op te roepen en af te lezen (AgriNIR).

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden