Nieuwe technieken

33 zilveren medailles op Agritechnica

30 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met een record aan standhouders, en maarliefst 393 ingediende innovaties, had het Duitse DLG, organisator van de Agritechnica show, een ruime keuze voor het uitreiken van hun gouden en zilveren medailles. Grimme, Merlo, Claas en Rauch ontvingen een gouden medaille. Daarnaast werden ook 33 zilveren medailles uitgereikt, voor iets minder belangrijke innovaties. Claas is hier de grote winnaar, met zes medailles.

In de categorie hooibouw krijgt Claas drie medailles voor hun opraapwagen. Een voor een waarschuwingssysteem die aangeeft wanneer de pick-up dreigt te blokkeren en een voor hun gestuurde as, die zelf anticipeert op de rijsnelheid, om stabiliteit te behouden. De laatste medaille is voor een automatische slijpmachine.

SDF ontvangt twee medailles voor hun trekkertechniek. Zo komt de Italiaans-Duitse trekkerbouwer met een automatische aftakas-schakeling, waarbij tijdens het werk geschakeld kan worden van snelheid. De andere noviteit is een hydralische motorrem. Agco ontvangt een zilveren plak voor hun uitwisselbare hydrauliek aansluiting. Naast de standaard koppeling kan de Fendt trekker straks ook worden gebruikt met een platte aansluiting. John Deere komt met "Hitch Assist" en weet een prijs in de wacht te slepen. Buitenaf kun je de trekker naar voren of achteren rijden. Dit vergemakkelijkt het aankoppelen. Het Oostenrijkse Lindner krijgt een medaille voor hun nieuwe trekker. In combinatie met een voorlader kun je deze laten uitvoeren met een gestuurde achteras, om hem wendbaarder te maken. De enige Nederlandse winnaar is Zuidberg.  Via een tweetraps-aftakas kan een lier zowel langzaam als snel worden gebruikt, in de bosbouw. Het toerental is op afstand instelbaar. Claas krijgt een medaille voor ICT, Implement Controls Tractor. Deze software optimaliseert de trekker instellingen voor het werktuig wat erachter hangt.

Bij de maaidorsers weet Claas twee medailles in de wacht te slepen. Een voor hun Grain Quality Camera, waarmee de kwaliteit van het geoogste product is te beoordelen, en een voor hun sensor die de strohakselaar aanpast wanneer op een helling wordt gewerkt of wanneer er veel wind staat. Ook New Holland krijgt twee medailles. Een voor het schuddersysteem Opti Speed, waarbij traploos de schuddersnelheid is aan te passen. De tweede krijgt New Holland voor Corn Rower, wat plantresten in een zwad legt. Cressoni krijgt een medaille voor hun tien- en twaalfrijïge opklapbare maïskolvenplukkers.

Op het gebied van zaaitechniek krijgt Pöttinger een medaille voor hun Intelligent Distribution System. Via dit systeem kan de gebruiker gemakkelijk spuitsporen aanleggen, de werkbreedte hiervan wijzigen en secties afsluiten op de zaaimachine. Ook voor hun gecombineerde graan- en precisiezaaimachine krijgen de Oostenrijkers een zilveren medaille. Met deze zaaimachine kan zowel graan als precisie gezaaide gewassen: bijvoorbeeld maïs of zonnebloemen, worden gezaaid. Optioneel kan ook kunstmest worden toegediend. Ook Horsch ontvangt een medaille voor hun precisiezaaimachine. Deze is vooral voor graan en koolzaad bedoeld. De Pronto DL, uitgevoerd met deze techniek, kan 120 korrels per seconde verzaaien, met dezelfde precisie als een zaaimachine die voor suikerbieten of maïs wordt gebruikt.

Lemken is de enige die een medaille in de wacht sleept als het om grondbewerking gaat. Om de werkdiepte van hun getrokken cultivators constant te houden wordt de druk op de loopwielen gecontroleerd. Indien nodig wordt de positie van de wielen en nalooprol gewijzigd, om de diepte te behouden.

Op het gebied van bemesting en spuittechniek zijn er meer prijzen verdiend. Het Duitse Kotte krijgt een medaille voor Flow Check. Dit is een bewakingssysteem die waarschuwt wanneer een slang verstopt zit op de bemester. MMM Tech krijgt een medaille voor Nutri-Stat. Hiermee kun je direct het NPK-niveau van jouw grond vaststellen, terwijl je nog in het perceel staat. Spuitenfabrikant Dammann wordt beloond voor hun Curves Control Application. In een bocht vindt soms een variatie in de toediening plaats van 40 tot 160 procent. Met dit nieuwe systeem wordt rekening gehouden met bochten en de afgifte aangepast. Horsch krijgt een medaille voor het balanceersysteem van hun spuitboom. De boom is losgekoppeld van de spuit zelf, zodat deze vrij kan bewegen.

In de categorie overige slepen Fliegl, John Deere en Krone een medaille in de wacht. Fliegl voor hun afschuifwagen met Isobus-weegcellen, John Deere voor hun druppelirrigatie die aangelegd en bestuurt worden d.m.v. gps en Krone met hun LaserLoad, waarbij de hakselaar een naast rijdende wagen detecteert en deze vervolgens zelf kan vullen.

Als het gaat om de verdeling van medailles gaat Duitsland veruit aan kop, met verdiende maarliefst 20 medailles. Italië staat op een tweede plaats met 5 medailles. Amerika en Oostenrijk ontvingen er beide 3 en Frankrijk en Nederland beide 1. Agritechnica wordt van 12 tot en met 16 november gehouden in Hanover.

Bekijk ook de fotoreportage over alle beloonde noviteiten op de Agritechnica.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden