Nieuw topmodel blijft uit

Fendt lanceert nieuwe trekkers voor 2014

8 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

We hebben er lang op moeten wachten maar tijdens de Fendt persconferentie, gehouden op 7 en 8 oktober, is er dan eindelijk duidelijkheid over de strategie van het toonaangevende merk. Voor 2014 worden de 800 en 900 reeks voorzien van een update. Echt innovatief is een prototype, die elektrisch wordt aangedreven.

Fendt heeft in thuisbasis Marktoberdorf bekend gemaakt dat vanaf volgend jaar de 800 Vario en 900 Vario worden geupdate om te kunnen voldoen aan de Tier 4 Final emissie eisen. Bij de 900 reeks vervalt het kleinste model, de 924 Vario. De 700 Vario serie gaat nog iets langer mee en zal nog achttien maanden lang geproduceerd worden. In Europa mogen fabrikanten namelijk gebruik maken van een regeling om eerst hun voorraad motoren op te maken.

Zowel de 800-, als 900-serie behouden de zescilinder Deutz-motor. Deze gebruiken, net als nu, SCR-technologie (AdBlue), in combinatie met een roetfilter, om aan de laatste emissie eisen te voldoen. Verder zitten er onder de kap twee turbo"s en een nieuw koelpakket, die het brandstofverbruik nog verder moeten verlagen. Fendt behoud de huidige modellenreeks maar alle trekkers krijgen wel een lichte vermogensstijging. Zo perst de 828 Vario er straks 287 pk uit, in plaats van 280 pk. De 939 Vario had voorheen 390 pk en krijgt er 6 pk bij.

Een bijzonder nieuwtje is de vernieuwde ruitenwisser. Deze kan 300 graden draaien om de ruit beter schoon te maken. Fendt wijzigde nog enkele details, zoals sterker glas, om het de chauffeur veiliger te maken. Qua transmissie veranderd er niets. De ML 220 en ML 260 Vario-bak worden ook in de 800- en 900-serie weer gebruikt. Bij de grootste trekkers: de 933, 936 en 939 worden ze wel versterkt zodat ze beter tegen hoge vermogens bestand zijn. Nieuwe techniek moet er ook voor zorgen dat de olie minder snel verhit.

Fendt lanceert ook "Vario Grip". Dit is een luchtdrukwisselsysteem dat Fendt affabriek kan toepassen. Ook Fendt"s eigen GPS-systeem (TopCon) wordt aangepast voor een beter gebruikersgemak. Een aanpassing aan de climate control moet ervoor zorgen dat de trekker minder brandstof verbruikt wanneer je de airco aanzet. Ook wordt het vanaf volgend jaar mogelijk het aantal stuuromwentelingen te veranderen, zodat je sneller een krappe bocht kunt nemen. Iets wat sommige collega-trekkerbouwers al aanbieden.

Ook de terminal werd onder handen genomen in Marktoberdorf. De Variotronic 10.4 gaat, in lijn met andere trekkerbouwers, gebruik maken van een smartphone-interface en krasvast scherm met LED-achtergrond, wat vooral de leesbaarheid ten goede komt. Ook de compatibiliteit met Bluetooth is geupdate. De terminal kan nu ook zelf tot 24 secties schakelen, op bijvoorbeeld een veldspuit of zaaimachine. VarioDoc Pro houdt alle gegevens bij over onder andere het brandstofverbruik, bewerkte oppervlakte en de gewerkte oppervlakte.

Echt nieuw is het X-concept van Fendt. Dit is een trekker uit de 700 Vario serie, waar de zescilinder is vervangen door een 4,9 liter Sisu viercilinder. Daarnaast wordt de trekker aangedreven door een generator van 130 kW vermogen, met 700 Volt gelijkstroom. Deze wordt gebruikt om werktuigen aan te drijven. John Deere kwam in 2011 al met een dergelijk concept maar hun generator op de "E Premium" levert slechts 5 kW.

Het X-concept is een schrale troost voor wie echt groot nieuws had verwacht. Al langer circuleerde foto"s op het internet van een, naar verluid, Fendt-trekker met minimaal 1000 pk. Op de personferentie was deze nog niet te zien maar we hopen op een onverwachtte lancering tijdens de Agritechnica.

Fendt 1.jpg

Het topmodel blijft de 939 Vario, die nu voldoet aan de laatste emissie eisen.

Fendt 2.jpgEen klein nieuwtje is de vernieuwde ruitenwisser, die een hoek van 300 graden maakt en de voorruit beter reinigt.

Fendt 3.jpgOok nieuw is Vario Grip. Dit is een luchtdrukwisselsysteem, dat Fendt affabriek gaat leveren.

Fendt 5.jpg

Veel zorg werd besteed aan de nieuwe terminal. Deze is beter leesbaar en gaat via VarioDoc Pro alle informatie bijhouden.

Fendt 4.jpg

De vernieuwde 828 Vario. De looks is minitieus gewijzigd, met andere verlichting. Optioneel zijn LED-verstralers.

Bron: ufarevue.ch en mechaman.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Fendttrekker
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ceyssens robby 25 Oktober 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10836006/Fendt-lanceert-nieuwe-trekkers-voor-2014]Fendt lanceert nieuwe trekkers voor 2014[/url]
Over drie weken ga ik kijken naar argitechnica met m'n maat er naar toe .
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden