Flinke plus wereldwijd

Agco boekt recordomzet van bijna 11 miljard dollar

10 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Machinegigant Agco, eigenaar van ondermeer Fendt, Massey Ferguson, Valtra en Challenger, sluit het jaar 2013 af met een recordomzet van 10,8 miljard dollar. Dat is een verhoging van 8,3 procent ten opzichte van 2012. Over heel de wereld was de verkoop van tractoren en machines afgelopen jaar zeer sterk.

Agco sloot het vierde kwartaal 2013 af met een omzet van 2,9 miljard dollar. Een resultaat dat 5,8 procent hoger ligt ten opzichte van 2012. Hiermee komt de totale omzet op 10,8 miljard dollar. Tijdens de laatste drie maanden van het jaar pluste de omzet voor Europa, Afrika en Midden-Oosten met 10 procent. Het was daarmee de grootste stijger voor Agco. De netto winst bedroeg in 2013 136,9 miljoen dollar, ten opzichte van 101 miljoen in het jaar ervoor.

‘We hebben ons voordeel genomen bij een gezonde markt wereldwijd’, zegt directeur Martin Richenhagen. ‘Dankzij de hoge verkoopcijfers was er 400 miljoen aan cashflow beschikbaar die wordt geïnvesteerd in de productiviteit van fabrieken, nieuwe producten en Tier 4 emissie eisen. Een sterk inkomen bij agrariërs en goede opbrengsten zorgde er in 2013 voor dat veel bedrijven investeerde’, meent Richenhagen. ‘Noord-Amerika had eveneens met hogere opbrengsten en een hoger inkomen te maken. Een sterke agrarische economie in Frankrijk en Duitsland ondersteunde daar de verkoop van machines. Noord-Europese landen en Groot-Brittannië waren minder aan de markt dankzij extreme weeromstandigheden.’ In West-Europa steeg de verkoop van trekkers met 1 procent. De combines deden het met 10 procent flink beter. In Noord-Amerika bedroegen die cijfers respectievelijk 9 en 8 procent. Overheidssubsidies, hogere opbrengsten en goede prijzen zorgde ervoor dat Zuid-Amerika de meeste nieuwe trekkers en machines kocht. De verkoop steeg daar met 17 procent voor trekkers en 35 procent bij de combines.

De omzet in de EAME regio (Europe/Africa/Middle East) steeg in 2013 met 5,7 procent. Vooral de verhoogde productiecapaciteit van de Fendt fabriek in Marktoberdorf genereerde extra omzet. Een hogere verkoop in Duitsland en Frankrijk balanceerde de mindere interesse in Centraal- en Oost-Europa. Richenhagen verwacht voor 2014 een matige stemming. Dat is vooral te danken aan lagere gewasprijzen. Agco mikt daarom op een omzet die tussen de 10,8 en 11 miljard dollar ligt. Waarschijnlijk zal de omzet stijgen maar ook de kosten voor productontwikkeling stijgen mee. Daarnaast zal de vraag waarschijnlijk dalen. ‘2014 zal een uitdagend jaar worden voor ons’, zegt Richenhagen. ‘Met de verwachte verkoopsdaling zullen we ons focussen op de investering in nieuwe producten en technieken. Ook zullen meerdere productiefaciliteiten worden geoptimaliseerd. Een groot deel van de financiën zal worden geïnvesteerd in China en Afrika.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden