Omzet landbouw verdubbeld

BayWa heeft een topjaar achter de rug

2 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Duitse concern BayWa heeft een topjaar achter de rug. Boekjaar 2013 is afgesloten met een omzet van net geen 16 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg de omzet nog 10,5 miljard euro. Ook het courant resultaat (EBIT) steeg flink, van 35 naar 222 miljoen euro. Sinds vorig jaar december heeft BayWa, samen met Agrifirm, een mechanisatiebedrijf in Nederland genaamd Agrimec. Hier is Abemec, een dochteronderneming van Agrifirm, in ondergebracht.

De nettowinst van het bedrijf komt neer op 196 miljoen euro, ten opzichte van 169 miljoen in 2012. Dankzij het goede resultaat van BayWa wordt verwacht dat het dividend per aandeel van 10 naar 75 cent gaat stijgen. In juni vindt de aandeelhouders vergadering plaats.

Ook de landbouwtak van BayWa boerde goed in 2013. De handel in landbouwproducten, fruit en landbouwtechniek leverde een omzet van 10,7 miljard euro. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het courant resultaat komt uit op 123,5 miljoen euro, ten opzichte van 91 miljoen in 2012. De verkoop en onderhoud van trekkers en machines was goed voor 1,3 miljard euro omzet. Omdat agrariërs veel hebben geïnvesteerd kon BayWay goede zaken doen. De energiemarkt was in 2013 goed voor een omzet van 3,5 miljard euro. 200.000 euro minder dan het jaar ervoor.

Klaus Josef Lutz, CEO van BayWa, is positief over 2014. Vooral de handel in landbouwproducten loopt goed door. Volgens Lutz ligt de focus momenteel op internationale groei. Een aandeel in mechanisatiebedrijf Agrimech is de eerste stap die BayWa buiten Duitsland en Oostenrijk heeft genomen. Hiervoor hebben de Duitsers een bedrag van 3,8 miljard euro moeten betalen, om 49 procent van de aandelen te bemachtigen.

Abemec heeft 18 vestigingen, die vooral in het zuiden van Nederland staan. Dit jaar wil Agrimec haar activiteiten in Nederland verder uitbreiden. Misschien wel met een landelijk dealernetwerk voor Fendt. Baywa was reeds grootste Agco-dealer ter wereld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden