Voor bestrijding van trips

Injectie van spuitmiddelen voorkomt drift

17 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Wageningen UR heeft onderzoek gedaan naar het injecteren van insecticide in de teelt van prei en kool. In die gewassen is trips moeilijk te bestrijden wanneer het gewas groot is en geen bescherming meer heeft van de zaadcoating. Daarnaast heeft het injecteren als voordeel dat er geen drift is.

De onderzoekers gebruikte een Pulstec machine om de insecticide bij de plant te injecteren. Dat gebeurt onder een druk van 180 bar. Hiermee komt het gedragen apparaat zo’n 10 tot 15 centimeter diep, vlak naast de wortel. De Pulstec is origineel ontwikkeld om meststoffen te injecteren. Een sensor op de lans registreert waar een plantje staat en injecteert het middel automatisch. Omdat het middel direct bij de wortels is gespoten kan de plant het snel opnemen en de plaaginsecten van binnenuit bestrijden.

Bij een grote prei- of koolplant verstopt de trips zich in de schacht van de prei of tussen de koolbladeren. Spuitnevel kan hier niet bijkomen. Om een infectie toch te voorkomen kan alleen met een zaadcoating worden gewerkt. De Pulstec blijkt een goed alternatief voor de bestrijding. Wageningen UR testte de methode een jaar lang. De proefpercelen werden één of twee keer behandeld. Hieruit bleek dat de veldjes net zo goed, of zelfs beter beschermd bleven.

De universiteit gaat dit jaar meer onderzoek doen. Vooral naar de timing en dosering van de bespuiting. Ook de registratie van middelen is een belangrijk punt, omdat momenteel geen enkele middel toelating heeft om op deze manier toegediend te worden. Naast de sector moeten ook andere partijen mogelijkheden zien voor de Pulstec-methode om het vervolgonderzoek te bekostigen en een toelating te bewerkstelligen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden