Jaarlijks of tweejaarlijks keuren

Trekkerkeuring straks verplicht in België

23 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Truck en Business schrijft op hun website dat het Koninklijk Besluit in België is aangepast om landbouwvoertuigen aan een keuring te kunnen onderwerpen. De nieuwe wetgeving zou 1 mei van dit jaar al in werking moeten treden.  Vooralsnog gaat het alleen om landbouwtrekkers.

Als het nieuwe regelement van kracht gaat moeten trekkers die geregistreerd zijn na 1 januari 2007 zich voor 1 november van dit jaar laten keuren. Is de trekker tussen 2002 en 2007 geregistreerd dan heb je tot 1 mei 2015 de tijd om hem te laten keuren.

Hoe vaak je een trekker moet laten keuren hangt af van de Maximale Toegelaten Massa (MTM). Is die lager dan 3.500 kg, dan geldt een vrijstelling. Trekkers tussen de 3.500 en 7.500 kg moeten tweejaarlijks gekeurd worden. Is hij zwaarder, dan moet je ieder jaar naar de keuringsdienst.

De Belgische Transportfederatie TLV strijdt al langer voor een verplichte trekkerkeuring. Hiermee hoopt het de oneerlijke concurrentie tussen trekkers en vrachtwagens terug te dringen. Het is dan ook zeer tevreden met de aangekondigde trekkerkeuring. Wie de keuringen uit gaat voeren en wat de kosten bedragen is niet bekend gemaakt. Ook is niet bekend of zelfrijdende landbouwmachines eveneens gekeurd moeten worden.

De Belgische wetgeving voor landbouwvoertuigen is al flink strenger dan in Nederland. Zo hebben alle trekkers en zelfrijders een kenteken en is er een uitgebreid trekkerrijbewijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden