Tien huizen per dag

Even snel en goedkoop een huis printen

24 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

3D printers zijn een prachtige uitvinding om allerhande handzame producten mee uit te printen. Maar om er nu een heel huis mee uit te printen? Een bedrijf in Shanghai doet het al en bouwt er zo’n tien per dag. Ze zijn van beton en bovendien enorm goedkoop.

In 24 uur tijd kan het Chinese WinSun Decoration Design Engineering Co tien huizen printen. Ze zijn volledig opgetrokken uit beton maar de gemiddelde Nederlander klaagt waarschijnlijk over de grootte. Niet getreurd, een villa staat inmiddels op het programma.

De ‘inkt’ is in dit geval beton. Dat wordt gewonnen uit gerecyclede bouwmaterialen en bouwafval. Zo is het geprinte huis ook nog eens harstikke duurzaam. Een printer van 32x10x6 meter maakt alle losse onderdelen zelf. Uiteindelijk kost het huisje zo’n 4.800 dollar (3.500 euro).

Echt 3D printen is het ook niet. Bij die techniek wordt het complete object in één keer gecreëerd.  De printer maakt alle losse onderdelen, meestal panelen, die bouwvakkers vervolgens nog moeten monteren. Uiteraard is daar niets mis mee. WinSun hoopt het zo voor arme Chinezen mogelijk te maken ook zelf een huis te laten bouwen.
Wie een iets groter budget heeft kan ook bij het bedrijf terecht. Plannen liggen op tafel om ook villa’s uit te gaan printen. CEO Ma Yihe heeft een ambitieus doel voor ogen. Hij wil maar liefst honderd  fabrieken opzetten waar afval wordt omgezet in inkt voor zijn megaprinter. Wie weet kunnen we straks ook een nieuwe aardappelbewaring of machineberging uitprinten.

3Dprinthuis.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden