Droom of nachtmerrie

Regen opwekken met laserstralen

24 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Volgens Amerikaanse wetenschappers is het mogelijk met krachtige laserstralen regen op te wekken. Het enige wat nog moet gebeuren is een supersterke laser bouwen. Hiervoor worden twee laserstralen om elkaar gewikkeld. Deze zijn dan zo krachtig dat ze ervoor kunnen zorgen dat het gaat regenen.

Vooralsnog werden vooral chemische methodes uitgeprobeerd om het te laten regen, zonder veel succes. Elektriciteit kan er echter voor zorgen dat het gaat regenen. Zo bleek dat een bliksemschicht tot 7.000 ton aan regen kan laten vallen. Voor het zover is moet echter nog flink worden gesleuteld aan de lasertechniek.

Uit een onderzoek is gebleken dat laserstralen ingezet kunnen worden om N2 (stikstofgas) en O2 (zuurstof) te activeren. Er volgt dan een reactie die NO en O3 vormt. Hierdoor wordt hitte uit de atmosfeer getrokken waardoor condens ontstaat. Om dat voor elkaar te krijgen is een zeer krachtige laserstraal nodig, die meer dan 500 meter ver rijkt. Daar zit hem net de bottleneck. Met de huidige techniek lukt het namelijk niet eens zo’n straal te creëren die 500 millimeter ver komt.

Om toch zo’n laserstraal te maken werken wetenschappers daarom aan een dubbel laserstraal. Een tweede laag werkt als een soort energiereservoir voor de binnenste straal. Daardoor kan die veel verder rijken. De reikwijdte wordt dan met een factor tien vergroot. Het is wetenschappers inmiddels wel gelukt wolken te maken en bij elkaar te krijgen. Alleen de vitale regen is nog een puntje waar ze aan moeten werken. Toch hebben ze goede hoop dat dit kan. In laboratoria is het namelijk reeds bewezen.

De mogelijkheid om het te laten regenen met behulp van laserstralen lijkt prachtig maar is wel zeer controversieel. Uit Australisch onderzoek in de praktijk is meermaals gebleken dat, wanneer regen op één plek wordt gevormd, het in andere regio’s juist weer minder regent. Dat is het grote gevaar van deze techniek. Niet iedereen zal blij zijn met de voorgenomen regen. Misschien moet de techniek daarom maar in de kast blijven liggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden